JEGYZET

2021.09.24. 06:30

Még nem dőlt el?

Szilágyi László

A fülemben csengenek Szergej Rebrov szavai. A Ferencváros nyáron távozott korábbi vezetőedzője február 26-án, az előző szezon 20. fordulója, a Mol Fehérvár elleni 2–0-s győzelem után jelentette ki, hogy még nem dőlt el a bajnoki cím sorsa. A Fradi akkor 16 pont előnnyel előzte meg a Vidit, s habár minden józan ítélőképességű, futballhoz akár csak középszinten konyító ember biztosra vette, hogy a fehérváriak nem tudják befogni az éllovast, a címvédőt, Rebrov mindenkit nyugalomra intett. Neki ott és akkor ezt kellett tennie, és meg is felelt a magára erőszakolt szerepnek.

Az új bajnoki idény első csúcsrangadóját szerdán a Ferencváros nyerte a Mol Fehérvár otthonában 1–0-ra, a második fordulóból elhalasztott mérkőzésen kerekedett az ellenfele fölé. Rebrov utódja, Peter Stöger a higgadt értékelésben felveszi a versenyt a nyáron távozott ukránnal. Esze ágában sem volt messzemenő következtetést levonni a Ryan Mmaee

góljával megnyert mérkőzés után, nem volt hajlandó foglalkozni azzal a felvetéssel, hogy ez a három pont vajon mit jelenthet a Fradinak a bajnoki versenyfutásban.

De helyette akár meg is válaszolhatjuk a kérdést. Az egy hete még a Leverkusen elleni Európa-liga csoportmérkőzésen meglepően jól teljesítő Ferencváros a hétvégén Magyar Kupa-meccsen volt érdekelt, szűk egy hét alatt a harmadik mérkőzése volt a fehérvári rangadó, amelyet leginkább annak köszönhetően nyert meg, hogy a hajrában erőnlétben a Vidi fölé nőtt.

Újabb cáfolatot kapott a magyar futball szörnyen közhelyes tétele, amely szerint a kettős terhelést nem bírják az NB I labdarúgói, ezért nem versenyképesek a hazai és a nemzetközi színtéren.

S milyen érdekes, hogy épp korábbi edzője, Szergej Rebrov vezérletével bizonyította be a Ferencváros, hogy a kettős terhelés is elviselhető. A Fradi a BL-ben játszott hat csoportmeccs idején szerzett tetemes előnyt a bajnokságban.

Ezzel nem azt állítom, hogy a történelem ismétli önmagát, hiszen a fehérvári 1–0 önmagában csak azt jelenti, hogy a bajnok egy meccsel kevesebbet játszva is könnyedén alakított ki hárompontos előnyt a legkomolyabbnak tartott riválisával szemben. És még mindig nem tartunk a szezon egyharmadánál sem. Mégis megtörténhet az, ami az előző szezonban, hogy a Ferencváros, ha nem is szemet gyönyörködtető gólparádékkal, de szép lassan elhúz majd a mezőnytől, és akár februárban eldőlhet a bajnoki cím sorsa.

Kíváncsi leszek, Stöger mit mond majd februárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!