Jegyzet

2023.07.07. 08:00

Hangoskodás

P. Pusztai Nóra

Berreg és zúg. Sem a bérlakásban, sem a kertváros, de még egy kisfalu közepén sem lehetünk biztosak abban, hogy békés szunyókálásunkat nem zavarja-e meg egy búgó, zörgő hang. Lehet az flex vagy éppen a benzinmotoros fűnyíró, melynek beüzemelésére a szomszédunk a reggeli órákat tartja a legalkalmasabbnak. A nagy zajjal járó munkák kezdeti időpontját országos rendelet szabályozza, így hét óra előtt semmiképpen sem foghatunk ilyen tevékenységbe, de vajon a mellettünk vagy a bérházban fölöttünk lakó is tudja ezt?

Nyáron, amikor reggelente nem kell iskolába sietni, az ébredés időpontja is némiképp eltolódik, vagyis tolódna, ha fűnyíró az ablakunk alatt meg nem szólalna. Persze nem minden nap, de az álom éppen akkor a legédesebb, amikor a kertrendezésnek is sora van. Néhány éve költöztünk egy társasházba, előtte közel egy éven át hallgattuk a felső szomszédunk felújítását. Türelmesen… Mert nagyon mást nem tehettünk, még akkor sem, ha ő éppen nyolc óra előtt találta ki, hogy az a pillanat a legalkalmasabb a fúrásra, faragásra.

Néhány helyi rendelet tovább szigorított, akadnak települések, ahol a nagy zajjal járó munkákat időben bekorlátozták. Helyenként szükséges, összességében mégis inkább azt gondolom, hogy a társas együttélés része az odafigyelés. És ebbe jócskán beletartozik az is, hogy ha tehetjük kerüljük a korai és kései zajkeltés. Átmenetileg és indokolt esetben persze a megzavart szomszéd is lehetne elnéző, így még a konfliktusok sem harapóznának el.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!