Véső út, a hívószó

Mészáros Géza

„Szolnok városának egyik különleges, országosan egyedülálló sportos beruházás-sorozata a végéhez ért. A Véső úti sporttelep és strandfürdő … teljes egészében megújult, s mára egy sportcsarnokot, vívócsarnokot, küzdősport-termet, atlétikai centrumot, rendezvényteret, úszómedencét és fürdőt, valamint szálláshelyeket magába foglaló sportközponttá vált…”. E sorok álltak azon a minapi meghívón, amellyel az illetékeseket invitálták az immáron teljesen modernizált sportkomplexum pénteki avatóünnepségére.

MJA_0817
A Véső úti sporttelep és strandfürdőteljes egészében megújult
Fotó: Mészáros János

Én évtizedekig jártam, „éltem” a régiben, és voltam, láttam ezt az újat. Számomra még ismeretlen ez a teljesen átalakított objektum, viszont irigylésre méltóan szép, korszerű, „mai”, ahol minden bizonnyal öröm sportolni, büszkeség sportolónak lenni. Szerencsés vagyok, hiszen valaha én is éreztem örömöt és büszkeséget a sporttelep „lakójaként”.

Első Véső úti szépemlékem még apámhoz kötődik, aki, amikor még a Szolnoki MÁV FC NB I-es volt, több alkalommal látta játszani a helyi focipályán a Kispesti AC üdvöskéjét, a fiatal Puskás Ferencet, kinek játékáról a fater ódákat zengett nekem. Aztán a hetvenes évek elején magam is kék-fehér atlétatrikót húztam, s még nem voltam tízesztendős, amikor Barna Pista bácsi a piros salakon futásra vezényelt. Ekkortájt vonult vissza az aktív vívástól az olimpiai bajnok párbajtőrvívó B. Nagy Pál, viszont Gulyás Jani bácsi még javában oktatta az úszópalántákat az „ötvenes” medencében. A MÁV labdarúgói a harmadból a másodosztályba jutottak fel, Horváth János keresztapám még az NB II-es női kosarasok edzője volt, Tiger Tibi még birkózott, Balogh András viszont már csak edzősködött a bokszolóknál, a későbbi klubelnök, Hollóy Tamás pedig a súlyemelőknél. A tekecsarnokban akkor már vagy húsz éve gurított, s még azt követően is vagy húsz évig versenyzett Dedrák Gyuri bá, míg a hátsó teniszpályán Bartha Kornél meg Szász Laci viaskodott kifulladásig egymással.

Nem maradt idő és hely a Kék-fehér étterem és szálló, valamint a „Pipa”-medence emlékezetére, viszont jó volna, ha valaki ötven év múlva összefoglalót írna a Véső úti sportközpont 2024-es újjászületéséről.