Könyv nélkül a világ

Molnár-Révész Erika

Nem is olyan régen még elképzelhetetlen volt egy utazás, vagy nyaralás könyv nélkül. A köteteknek, melyekbe a vonaton, a vízparton, vagy egy-egy lustulós délután az ember belemerült saját szórakoztatására, mindig ott kellett lapulnia a bőröndökben, kézitáskákban. Ma is így van ez? 

könyv,jegyzet,könyvhét
A könyv szerepe a mai digitális világban ugyan kérdésessé vált, de még mindig értéknek számít a tapasztalatok szerint
Fotó: Shutterstock.com / Forrás:  Illusztráció

Nem biztos. Merthogy ott az alternatíva, a táblagépeken, mobiltelefonokon tárolt történetekkel, akár egy egész regénnyel. Akkor hogyan lehet az, hogy mégis életben van a könyvpiac? Még mindig vannak könyvesboltok, és a nagyáruházak polcain is megtalálhatóak a szórakoztató irodalom legújabb kötetei. Legnagyobb meglepetésemre 11 éves lányom mostanában szinte minden héten bemegy az egyik boltba, és a zsebpénzéből könyvet vesz. Őszintén örülök ennek, mert a Covid alatt konkrétan bele lett kényszerítve a digitális térbe, elsős és második volt a karanténok idején. 

És mégis marad a könyv?

Úgy tűnik, igen. Idén már a 95. Ünnepi Könyvhét zajlik az országban, vagyis, a könyv valahol ma is fontos az emberek életében. Mert kézzelfogható, mert tapintani lehet, mert illata van. 

A könyv olvasása szertartás. A lapok, betűk, kapuk lehetnek egy másik világba, ahol nem sérülhetsz, mégis izgalmakat, kalandokat élhetsz át. Különleges embereket, személyiségeket, soha nem látott tájakat ismerhetsz meg. 

Hogy mindezt hogyan képzeled el, rajtad múlik. A könyv segíthet feldolgozni, megérteni a világ történéseit vagy a személyes traumákat, kézben tartott tükör és tanulság is lehet. 

Könyv nélkül a világ? Számomra elképzelhetetlen. Remélem másnak is.