Farontók

Szathmáry István

Különös járvány terjed vármegyénkben. Előbb Szolnokon, majd Jászberényben kezdték alattomosan pusztítani a nagyobb fákat. Éjszakánként valaki lyukat fúr a törzsükbe, és abba öntött maró vagy mérgező anyaggal teszi tönkre őket. 

Summer,Sunny,Forest,Trees,And,Green,Grass.,Nature,Wood,Sunlight
Fotó: Illusztráció / Forrás: Shutterstock.com

Nehéz erre logikus magyarázatot találni. Az egyik válasz az is lehet, hogy bomlott elméjű ember áll a háttérben, aki nem tudja elviselni a természet szépségét. Mivel a saját fejében uralkodó zűrzavarban érzi jól magát, ezért próbálja ahhoz igazítani a körülötte levő világot, s erre a pusztítást találja alkalmas eszköznek. De lehet, hogy másról van szó. A fák útban vannak valakinek, és ezért folyamodik egy bevált régi módszerhez. Bár más léptékű, de kiváló példa erre néhány városunk történelmi negyedének a története. 

A régi szép épületeket azért hagyták tudatosan lepusztulni, hogy utána állapotukra hivatkozva, a közvéleményt kész helyzet elé állítva válthassák fel őket az éppen üdvösnek látott környezettel. Nehéz elképzelni, hogy éppen néhány öreg fa állana valakinek az útjában, de jobb magyarázat híján akár ennek lehetőségét sem lehet kizárni. 
Az is talány, hogy a mai technikai adottságok mellett, amikor már egy légyre is lehet kamerát rakni, miért nem sikerült lebuktatni az éjszaka farontó fantomját. 
Egyelőre ő van lépéselőnyben, s szomorú lenne, hogy még jó néhány, csupán hosszú évtizedek alatt pótolható szép fával fizessük meg annak az árát, ha nem sikerül időben lefogni a tettes vagy tettesek kezét.