Közélet

2014.10.31. 07:27

Hihetetlen, ilyen dolgot még nem látott!

Nem gyakori manapság, hogy egy család négy generációt felvonultatva állhat a fényképezőgép lencséje elé. A túrkevei Nagy Ferencék viszont szerencsések, hiszen a ritka kivételek közé tartoznak.

Békési Brigitta

– Nem csak a fiam, de a férjem, az ő édesapja, sőt a nagyapja is a Nagy Ferenc nevet viseli – árulta el nekünk Kalmár Anikó. A férje 1979-es, a nagypapa 1956-os, a dédpapa pedig 1928-as születésű. A fiatal anyuka idén július 30-án adott életet második gyermeküknek, IV. Nagy Ferencnek.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Ezúttal nem szükséges felsorolni a neveket, a képen szereplő személyek mindegyikét Nagy Ferencnek hívják
[/caption]


– Születése előtt sem volt vita abból, hogy milyen nevet adjunk a fiunknak. Őszintén szólva már a kislányunkat, Anikót is fiúnak vártuk hat évvel ezelőtt, és ő is az édesapja nevét kapta volna. Így azonban az én keresztnevemet viseli. Nálunk ez családi hagyomány, hiszen nem csak a férjeméknél, hanem az én részemről is öröklődnek a keresztnevek. Édesapám és a bátyám is László, azt pedig ezek után már nem is kell mondanom, mert kitaláljátok, hogy a testvérem fiát hogyan hívják. Számomra sem volt kérdés, hogy a férjem nevét viseli majd a kicsi. Még a kisfiunk születése előtt elhatároztuk, hogy ha ő is lány lesz, mint a nővére, akkor is Ferencnek nevezzük majd. Persze ezt nem kell komolyan venni, de vannak ennek a névnek női alakjai is, például a Ferencina – számolt be az anyuka.


No, persze nem csak a neve azonos az erősebbik nem tagjainak ebben a családban. A sorban a második és a harmadik Nagy Ferenc a mindennapokat is együtt töltik, hiszen mindketten mezőgazdasággal foglalkoznak.
– Nem tudni, hogy a fiunk folytatja majd ezt a hagyományt vagy sem – jegyezte meg Anikó. – Egyelőre még azt sem tudtuk eldönteni, hogy igazán melyikünkre hasonlít. Szerintem a páromra, de most mondja a barátnőm, hogy szerinte rám. Mindenesetre még sokat változik, míg felnő. Szerencsére nyugodt, kiegyensúlyozott kisbaba, akire bár gondoltunk, mégis úgy alakult, hogy ajándékként érkezett közénk. Tavaly karácsonykor tudtam meg ugyanis, hogy újra várandós vagyok – árulta el. – Gondolkoztunk a párommal, hogy elmondjuk vagy sem a lányunknak, hogy hamarosan eggyel többen leszünk, bővül a család, kistestvére születik majd. Mivel azonban többször mondta már korábban, hogy a Jézuskától kistestvért szeretne kérni karácsonyra, úgy döntöttünk, hogy a legjobb, ha teljesül a kívánsága. Így hát keretbe tettük a kisfiam ultrahangos képét és úgy tettük a fa alá. Amikor a lányunk kibontotta az ajándékot, nagyot nézett és csak ennyit kérdezett: „A Jézuska miért hozott nekem ultrahangos képet magamról?” Amikor közöltük vele, hogy ezen a felvételen nem ő van, hanem a kistestvére, nagyon megörült. És bár másra számított karácsonyra, azt mondta, hogy ennél szebb ajándékot nem is kaphatott volna a szüleitől – mesélte el a megható történetet.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A család: két Anikó és két Ferenc
[/caption]

Anikó és férje szerencsésnek érzik magukat abból a szempontból, hogy a négy generáció tagjai Túrkevén élnek, így bármikor átmehetnek egymáshoz. Továbbá azért is, mert ahogyan szerették volna: egy lányuk és egy fiuk is született. Bár az édeanya szíve hajlana több gyermek vállalására is, egyelőre nem terveznek újabb babát.
– Gondolnunk kell arra is, hogyan engedjük őket útra nagyobb korukban – folytatta az édesanya. – Szeretnénk a lehető legtöbbet megadni a gyermekeinknek, elsősorban biztosítani számukra a szerető családi hátteret. Bízunk továbbá abban, hogy egészségben megélhetjük a kisunokáink születését is. Akik között talán ott lesz egy picike, a sorban az ötödik Nagy Ferenc is – mosolygott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!