Hírek

2006.01.02. 00:00

Moszkva elzárta a gázcsapot

E. Cs.

A Nyeftyegaz Ukraini energetikai vállalat vasárnap megerősítette: csökkent a gáznyomás az ország vezetékrendszerében, miután az orosz Gazprom hozzálátott a vezetékek elzárásához. A „gázcsap” elzárását egyébként a Magyarországon is fogható RTR orosz nyelvű csatorna közvetítette. Volodimir Sandra ipari miniszter közlése szerint az orosz kapcsolatokkal rendelkező ukrán vegyi üzemek többsége közvetlen vásárlásokra áll át ezer köbméterenként 100 dollár alatti áron.

Oroszország eddig 50 dollárt kért a földgáz ezer köbméteréért, a legutóbbi ultimátumában azonban már a 230 dolláros piaci ár elfogadását követelte Ukrajnától. A szombat este tett orosz ajánlatot Ukrajna visszautasította. Szergej Kuprjanov Gazprom-szóvivő megerősítette: a Nyugat-Európába (így Magyarországra is) irányuló tranzitgáz teljes mennyiségben áramlik tovább másik három vezetéken.

A Mol Rt. szóvivője, Kántor Sándor szerint magyar területen is csökkent a gáznyomás, de ezt a lakossági fogyasztók nem érzik. Kóka János gazdasági miniszter vasárnap megerősítette, hogy az orosz korlátozás nem érinti a magyarországi ellátást, mindazonáltal egyeztetésre készül a visegrádi országcsoport (V4) minisztereivel.

Kemény álláspont

Az orosz külügyminisztérium szerint Kijev tudatosan vitte törésre a gázügyet, s provokálta ki a vezeték elzárását. A moszkvai nyilatkozat hangsúlyozza, hogy orosz részről különféle kompromisszumokat ajánlottak fel, de az ukránok ezeket sorra visszautasították. Az állásfoglalás utal arra, hogy egy december 31-i jegyzék szerint az ukrán hatóságok az Európának szánt földgáz „eltérítésével” is próbálnak zsarolni, vagyis – a szóvivő szerint – lopni is készek.

Az orosz külügyminisztérium szerint Kijev tudatosan vitte törésre a gázügyet, s provokálta ki a vezeték elzárását. A moszkvai nyilatkozat hangsúlyozza, hogy orosz részről különféle kompromisszumokat ajánlottak fel, de az ukránok ezeket sorra visszautasították. Az állásfoglalás utal arra, hogy egy december 31-i jegyzék szerint az ukrán hatóságok az Európának szánt földgáz „eltérítésével” is próbálnak zsarolni, vagyis – a szóvivő szerint – lopni is készek. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!