Közélet

2007.03.14. 13:33

Fedett lőtér oldaná meg a lövészek és a lakók gondját

A Véső úti lőtér környékén élők számára jelenthet reményt az a bejelentés, amelyet a februári közgyűlésen Karakas László rendőr ezredes tett: a közeljövőben átépül a milléri vadászlőtér.

SZOLJON

Sőt azt is megemlítette, ezáltal csökkenhet a nagy zajjal járó lőgyakorlatok száma az említett lakóövezetben. A rendőrkapitány hozzátette, a rendőrség munkatársai, ha csak tehették, eddig is a Killiánra jártak lőni.

Futóvadra és agyaggalambra lőhetnek

A Milléri vadászlőtér a megyei Vadászszövetség tulajdonában van. Pisztolylőtérré való átalakításához a megyei rendőrkapitánysághoz kell benyújtaniuk üzemeltetési engedély-módosítást. Ez azonban eddig nem történt meg. — Ez nem zárja ki, hogy valóban átalakítják — pontosította Balla Tibor. Az őrnagy hozzátette, jelenleg futóvadra és korongra lőhetnek a milléri lőtéren. — Engedélyük jelenleg erre szól.

— Ezzel a Véső úti lakók nyugalma is biztosított lenne — mondta a városi rendőrkapitány. — A közeljövőben kialakuló pisztolylőtéren nagy kaliberrel is lövöldözhetnek, hiszen a város szélén senkit nem zavarnának.

A rendőrkapitány bejelentése után többen az iránt érdeklődtek, mikor költözik el a Véső úti lövészklub. Az ott lakók ugyanis évek óta harcolnak azért, hogy ne csak csökkenjen, hanem szűnjön meg a lövészet kertjeik alatt. Panaszunkkal több alkalommal fordultak már a polgármesteri hivatalhoz és a rendőrkapitánysághoz is. Sőt saját költségükre zajszintmérét is megrendeltek. A vizsgálatok azonban kimutatták, a lövészklub nem lépi át a megengedett határértéket. A rendőrség, mint engedélyező hatóság a lakók kérésére csökkentette a lövésszámot. Ennek a sportegyesület eleget tett. A költözésükről szóló hírek azonban valótlannak bizonyultak.

— A klub nem megy sehova — hangsúlyozta Bagi László. A lövészklub elnöke szerint értelmetlenség is lenne, hiszen a Véső úton az államtól 15 évre kapták meg üzemeltetésre az ingatlant. Így még hat évig biztosan ott maradnak. — Ez egy különleges rendeltetési övezet, vagyis a lakó és az ipari övezet közötti szabályok érvényesülnek ránk. A megengedett zajszint is magasabb, mint a lakóövezetben.

Pályázati pénzből fizették ki a fűtés költségeit

A lövészet nem csak a sportolók körében kedvelt. Városi, vállalati rendezvényeken gyakran színesítik a programot lövészettel. Általános és középiskolások közül is több százan beneveznek a Tiszaligeti sportnapon lövészetre. — A város vezetői éppen ezért nemcsak erkölcsileg, hanem pénzzel is támogatja működésünket — tudtuk meg Bagi Lászlótól. — Tavaly 200 ezer forintot kaptunk üzemeltetési költségeinkre. Így télen sem kellett bezárnunk, mert a megpályázott összegből fizettük ki a villamosenergia és a fűtés díját.

Az itt élők, ezt nehez fogadják el, bár itt soha nem volt csend: a vágányokon tolató járművek vagy a termelés hangja mindig zavaró lehetett. A megyei egyetlen versenyzésre alkalmas lőtere a mienk, amilyen az országban csak nyolc darab van.

A megyei rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti osztályvezetőjétől, Balla Tibor őrnagytól megtudtuk, a panaszokat követően a lőtér üzemeltetőjét rendszeresen ellenőrzik. Minden alkalommal meggyőződtek arról, hogy a jogerős határozatnak megfelelően tartanak versenyeket, minden alkalommal betartják a megengedett lövésszámot. Ezt bizonyítja a lövésnapló is. A lövészklub tagjai tehát eleget tesznek az előírásoknak. A versenyeik számát is csökkentették, így az idén csak hét versenyt rendeznek. De a megoldást egy fedett lőtér jelentené. A beruházás azonban 15 millió forintba kerülne. A tervrajz elkészítése sem olcsó mulatság, hiszen annak ára több százezer forint. A közelmúltban megkereste a sportegyesületet egy szolnoki környezetvédelmi cég.

— Az ügyvezető felajánlotta, hogy a félig vagy teljesen fedett csarnok megtervezését támogatja — mondta Bagi László. A támogató és a sportklub jövő héten írják alá a szerződést. — A tervezési költségre sem lett volna pénze az egyesületünknek. Az engedélyes tervvel pedig már pályázhatunk a beruházáshoz szükséges támogatásért.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!