A tárgyalóteremből jelentjük

2024.03.26. 17:25

Mindenki életfogytiglani ítéletre számított, de jött a csavar a Szolnoki Törvényszéken – videóval

Ritkaságszámba menő döntés született kedden a Szolnoki Törvényszéken: a 2022. december 30-án Jászladányban történt emberölés miatt indult büntetőügy előkészítő ülésén dr. Nádor Zoltán bíró megtagadta az élettársát különös kegyetlenséggel meggyilkoló 36 éves jászladányi férfi bűnösséget beismerő nyilatkozatát. Ez azt jelenti, hogy tárgyalás következik a büntetőügyben.

Mészáros Géza

A vádirat lényege szerint a vádlott és párja 2007 óta éltek élettársként Jászladányban, kapcsolatukból egy közös gyermek is született az anya addigi három gyermeke mellé. A férfi azonban zűrös életet élt, többször volt már büntetve, és 2008-ban is egy büntetőügye folytán vonult börtönbe. E szabadságvesztéséből a férfi 2022 nyarán szabadult, mikor is újra felvette a kapcsolatot korábbi párjával, és próbált ismét viszonyt kezdeni vele.

bíróság
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

A nő azonban volt élettársa erőszakos természete miatt mindezt nem akarta, ám az asszony döntését a férfi nem tudta elfogadni. Folyamatosan zaklatta, gyötörte, lelkileg és testileg is bántalmazta, mígnem elérkezett 2022 karácsonya. A vádlott egy üzenetet küldött exének: „Ha nem leszel az enyém, megöllek!”.

További sikertelen ostromlás után a férfi 2022. december 30-án a nő jászladányi, József Attila utcai házához ment, ám a volt párja a többszöri kérés, könyörgés és követelés ellenére sem engedte be. A vádlott ekkor ingerült lett, benyomta a konyhába nyíló ablakot, ahonnan bemászott a házba, majd a nő szobájába. Se szó, se beszéd, a férfi ököllel többször arcon ütötte egykori asszonyát, majd elővette zsebéből a bicskáját, mellyel legalább ötször fejtájékon meg is szúrta, már ekkor fájdalmas és komoly sérüléseket okozva áldozatának.

A nőnek még volt annyi lélekjelenléte és anyai ösztöne, hogy a brutális támadást végignéző négy gyermekét menekülésre buzdította, akik mindannyian kiugrottak az ablakon és az egyik rokonukhoz rohantak segítségért.

A férfi olyan erővel szurkálta a nőt, hogy a bicska is eltört, ezért a konyhából kihozott egy méretes húsvágó kést, mellyel kivégezte a nőt. 

A vádirat szerint a nyaka mindkét oldalán mély vágást ejtett a nyelő- és a légcsövén, melynek következtében az asszony rövid idő elteltével életét vesztette.

Az előkészítő ülésen az ügyész minden vádpontot kifejtett, ám, mivel a bűncselekmény a vonatkozó paragrafusok szerint tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést is eredményezhet, így a vádhatóság mértékes indítvány nem tett. A vádlott és védője elfogadta a vádirat minden pontját, és osztozott az ügyészi állásfoglalásban. Amikor pedig már több jelenlévő azt gondolta, hogy a bíróság kimondja az életfogytig tartó szabadságvesztésről szóló határozatát, a bíró nem fogadta el, elutasította, ahogyan dr. Nádor Zoltán fogalmazott „megtagadta” a jászladányi férfi bűnösséget beismerő nyilatkozatát.

Indoklásában arra nem talált magyarázatot, hogy a nyakat ért sérülés kettő, két oldalról érkező, vagy egyetlen, a testrészen nagy erővel áthaladó szúrásból eredhet-e. Illetve meg kívánja vizsgálni pszichológus szakértővel a vádlottat, mondván, mennyire veszélyes a társadalomra az elkövető, lehet-e az esetében bűnismétlés.

Az előkészítő ülés ezen pontján az ügyész és a védő is indítványokat nyújtott be, különböző tanúk és igazságügyi szakértők meghallgatása miatt, így az ügy tárgyalásos bizonyítási eljárás útján június 4-én „kezdődik”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában