Hiába a törekvések, egyelőre kétséges a törteli termálkút sorsa

2017. április 19. 07:00 Hartai Gergely
TÖRTEL | A törteli önkormányzat komoly erőfeszítéseket tesz a község termálforrásának megmentéséért, melyet a vízügyi hatóság bezárna. Godó Tibor polgármester minisztériumi és pályázati segítséggel szeretné megóvni, a későbbiekben pedig kiépíteni a kutat és környezetét.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A szakhatóság fél évig tartja fent a lehetőséget a vízmentő próbálkozásokra. Két nagy kérdés foglalkoztatja a napokban a törtelieket a település termálkútja kapcsán. A hatvanas évek óta „üzemelő” vízforrás ugyanis mostanra civil és hatósági üggyé vált a Pest megyei településen. A tét nem elhanyagolható: megszüntetni vagy hasznosítani.
– A lakosság sérelmezi, hogy a korábbi évekkel ellentétben már nem vehetik igénybe a kutat. Meg kellett barátkozniuk a gondolattal, hogy a tiltás hatósági döntés, és nem pedig a mi kezdeményezésünk – kezdte mondandóját Godó Tibor törteli polgármester, aki honlapunknak részletesen kifejtette a helyi termálkúttal kapcsolatos álláspontját.

Godó Tibor polgármester mutatja a vizsgálati eredmények dokumentumait Fotó: Hartai Gergely Godó Tibor polgármester mutatja a vizsgálati eredmények dokumentumait Fotó: Hartai Gergely

– Még 2015-ben vásárolta meg a település a kutat, az előző tulajdonost nagy munka volt megtalálni, mivel ő jelenleg Nagy-Britanniában él. Végül az édesanyja közreműködésével tudtuk elintézni a terület megvásárlását. Eddig is vizsgálták a hatóságok a területet, ellenőrzéskor azonban nem találták a korábbi területgazdát külföldi tartózkodása miatt. Amikor a területet átvettük, jelentettük ennek tényét az illetékes hatóságoknak... – beszélt az előzményekről a településvezető, aki sajnálatának is hangot adott.

– A hatóságok közül a Kötivízig jelezte, hogy be kell zárni a forrást, amely részünkről elfogadhatatlan. Hivatalos dokumentációjukból az derül ki, hogy egy–két éven belül nem kívánjuk hasznosítani a területet, ezért indokolt a kút bezárása. Erről természetesen szó sincs. Kiemelt célunk, hogy fenntartsuk a kutat és egy tófürdőt alakítsunk ki, melyhez segítséget fogunk kérni. Egyrészt szeretném megkeresni a választókerület országgyűlési képviselőjét, hogy tolmácsolja ezt a problémát az illetékes minisztérium felé, másrészt pedig figyeljük az aktuális pályázati lehetőségeket. Hat hónap áll rendelkezésünkre, hogy valamilyen megoldást találjunk – részletezte, majd hozzátette, a hasznosítás érdekében akár vállalkozásnak is bérbe adnák a területet, ám értékesíteni nem szeretnék.

Kérdésünkre, hogy a vízügyi hatóság milyen kifogást emelt a termálvíz minőségével kapcsolatban, a polgármester elmondta:
– A kifolyó víz szennyezheti a környezetet. Ennek viszont a kút üzemelése óta semmiféle nyomát nem látni. A szennyezés bizonyításának egyetlen módja van, ez pedig a talajból történő mintavétel. Készült vízvizsgálati jegyzőkönyv is, amelyben utalás sem volt arra, hogy veszélyes lenne a víz. A környezetszennyezés ténye ezidáig nem lett megállapítva, hivatalos hatósági dokumentumot ezzel kapcsolatban nem láttunk – emelte ki.

Szakértőt is megkérdeztünk arról, milyen ismérvek vonatkoznak a termálvízre és tájékozódtunk a jogszabályi rendelkezések ügyében is. Lapunknak dr. Beke Gabriella, Jász-Nagykun-Szolnok megyei tiszti főorvos fejtette ki véleményét.
– A termálvíz vagy hévíz az a rétegvíz, amelynek hőmérséklete a harminc fokot meghaladja, de nem azonos a gyógyvízzel. Az ilyen hőmérsékletű vizeket elsődlegesen fürdővízként, ritkábban pedig közvetlen fogyasztásra használjuk. A vizek minőségi követelményeit minden esetben a felhasználás célja határozza meg, így más előírás vonatkozik a fürdő- és más az ivóvízre.

– A jogszabályi előírásoknak meg nem felelő minőségű víz emberi felhasználását, illetve fogyasztását a népegészségügyi feladatkörben eljáró kormányhivatal korlátozhatja, megtilthatja, minőségjavító intézkedéseket rendelhet el, de a kutak lezáratása nem tartozik a kormányhivatalok hatáskörébe. A törtelihez hasonló helyzetről nincs tudomásunk Jász-Nagykun-Szolnok megyében – mondta el a szakértő.

A 44 fokos és 774 méter mélyről érkező törteli víz szakszerű hasznosítása körüli egyeztetések egy ideig még biztosan eltartanak, azok kimenetele viszont egyáltalán nem mellékes. A törteli önkormányzat nem csupán megmentené a vízforrást, hanem a jövőben munkahelyteremtésre is felhasználná. Egy tófürdő ugyanis számos környékbeli lakónak jelenthetne kenyérkereseti forrást...

A papírok többsége rendben van

Godó Tibor polgármester azt is hozzátette, hogy szerinte a kút minden egyes, a hivatalos dokumentumokban nevesített alkotóeleme és azok fellelhető mennyisége megfelel a szabályoknak. Úgy gondolom, a vizsgálatot végző cég által kiadott kimutatás világosan mutatja a helyzetet. Ebből ugyanis az derül ki, hogy a vizsgált jellemzők egyike sem haladja meg a vonatkozó kormányrendeletben előírt határértékeket, a vízminta nem esik kifogás alá, a vizsgált bakteoroló­giai jellemzők szempontjából megfelelő ivóvíz.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Hiába a törekvések, egyelőre kétséges a törteli termálkút sorsa

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Karácsony helyett már májusban jön a kilencedik Star Wars

2019. május 24-re ne tervezzenek más programot.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy kisgyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

„Amit kérnek tőlünk, nem tartjuk be és rendkívül sok a fegyelmezetlenség.”

Barca: Messi egy játékos mezét kérte el karrierje során

„Nem igazán szeretek mezt cserélni az ellenféllel, nekem ez egy furcsa gesztus.”

Könnyedén lenullázták a lengyelek a hokiválogatottat

Sima kétgólos vereséget szenvedett a magyar jégkorong-válogatott a lengyelektől, így biztosan az 5. helyen zár a kijevi vb-n.

Albánia: nem elégednek meg az FTC kiejtésével, örökre eltiltott tanácsadót igazoltak

Albánia: nem elégednek meg az FTC kiejtésével, örökre eltiltott tanácsadót igazoltak

Az FK Partizani Tiranánál minden területen számítanak Luciano Moggi tanácsaira.

MU: Schweinsteiger az MLS-be hívja Ibrahimovicot

„Néha kicsit különc, de futballistaként ő az egyik legjobb, akivel valaha játszottam.”

DVSC: ennyivel emelkedett a játékosok átlagos havi fizetése

A jegybevétel jócskán visszaesett, a bérköltség 507.5 millióról 833.4-re ugrott.

Kiemelt témák - SZOLJON.HU

Kék hírek | Szoljon videók | Balesetek | Nettóbér-kalkulátor

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér