Bulvár

2011.02.18. 19:01

„Nem tudom mi lett volna, a kommandósok nélkül”

Tiszabő szokatlanul csendes az utóbbi napokban. Elnéptelenedtek az utcák, az emberek nem állnak meg beszélgetni egymással, mint máskor, inkább behúzódnak a házaikba. Még a biciklin fát toló emberek se látszanak semerre, pedig fűtésszezon van. A falu megdöbbent a szocpolozóik letartóztatásán.

G. J.—L. M. L.

Fotó:

Amint arról tegnap már hírt adtunk, kedden éjjel a rendőrség — erős ügyész jelenlét mellett — kilenc embert tartóztatott le Tiszabőn, akiket azzal gyanúsítanak, hogy bűnszövetkezetben, több mint kilencven rendbeli csalást követtek el, a szociálpolitikai lakástámogatások jogosulatlan igénylésével. A rendőrök hosszú hónapok munkájával göngyölítették fel idáig az ügyet, és úgy tudjuk, a nyomozásnak még messze nincs vége. A csalás mellett, afféle kísérő cselekményekként, sokrendbeli okirathamisítást és zugírászkodást is a gyanúsítottak terhére ró a nyomozó hatóság.

A tiszabőiek nem a bűncselekmények hírén döbbentek meg, mert azokról mindvégig sokan tudtak a faluban. Onnan a meglepetés, hogy olyan embereket is begyűjtöttek kedd este a rendőrök, akiket eddig sérhetetlennek hittek Tiszabőn. Egy alpolgármester és egy önkormányzati képviselő mellett ugyanis helyben nagyhatalmúnak tekinthető klánok egy-két tagja is az őrizetbe vettek között van.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Óriási rendőri erők voltak jelen
[/caption]
A megyei rendőr-főkapitányság rendőrei pénteken délben állították bíróság elé Szolnokon a kilenc őrizetbe vett gyanúsítottat, hogy a bíró a 72 órás őrizeti idő leteltével elrendelje az előzetes letartóztatásukat. Ez alkalomra azonban nemcsak az őrizetesek jelentek meg az igazságszolgáltatás épületében, hanem otthonról a rokonság is.
A védők között ott láthattuk dr. Bárándy György sztárügyvédet, aki M. Csaba érdekeit igyekszik az eljárásban képviselni. Bárándy ügyvéd ugyanis az utóbbi esztendőkben többször is feltűnt már tiszabői vonatkozású eljárásokban. Most azt az M. Csabát védi, aki néhány hónapja egy kisebbfajta hadsereg felfegyverzéséhez elegendő arzenállal „bukott meg” Szolnokon, s aki egyébként egy tiszabői származású zenész testvére.

A bíróság végül elfogadta az ügyészség indokait, és egy hónapra mind a kilenc gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezte.  Valósnak látta ugyanis a szökés és elrejtőzés, valamint az összebeszélés és a bizonyítékok eltüntetésének — különösen a tanúk befolyásolásának veszélyét, és tekintettel volt az ügy kiemelt tárgyi súlyára is. A gyanúsítottak és védőik fellebbeztek a döntés ellen, s a fellebbezésekről a megyei bíróság dönt.  

Az újságíróknak is kijutott a fenyegetésekből: "Nem tudom mi lett volna, a kommandósok nélkül." - mondta egyikőjük a pénteki tárgyalás előtt. Ha kíváncsi rá, hogy pontosan mi is játszódott le a tárgyalóterem előtt, megtudhatja az Új Néplap szombati számából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!