Bulvár

2013.01.22. 07:30

Búcsú Hollósi Frigyestől

A barátok, ismerősök, a megyei színházszerető emberek nevében búcsúzom, emlékezem Hollósi Frigyes Jászai-díjas, érdemes művészre.

Szoljon.hu

Sok szál kötötte Szolnokhoz, illetve a megyéhez. Itt kezdte pályafutását. 1962-ben került a Szigligeti Színházhoz és közel két évtizedet töltött itt.
Rengeteg szerepet, főszerepet kapott, mellette a Magyar Rádió szolnoki stúdiójából rendszeresen hallhattuk kellemes hangját.

Városunk repterén töltötte katona idejét, majd leszerelése után az előadások mellett járta a megyét, így a szolnokiakon kívül a vidékiek is megismerhették tehetségét, kellemes humorát. Engem különösen sok szál fűzött hozzá. Itt tartózkodása idején én készítettem a színház reklámfotóit egyik újságíró kollégámmal. Ebből kifolyólag rendszeresen részt vettem az olvasó-, illetve a főpróbákon.

Szabad estéimet pedig általában a Színészklubban töltöttem, ahol abban az időben komoly érdemi munka folyt. Rajtam keresztül ismerte meg feleségét, aki mellesleg a Néplap fotórovatának laboránsa volt. Egyik alkalommal a névnapomat ünnepeltük a klubban és a késői órákban megérkeztek az előadásról a színészek és ők is csatlakoztak hozzánk. Köztük volt Frici barátom is, akinek mondtam, hogy 21-én folytassuk a bulit. Rákérdezett, honnan tudom, hogy akkor van a születésnapja.

Közöltem vele, azt nem tudom, de az enyém akkor lesz. Előkerültek a személyazonossági igazolványok és kiderült, hogy mindketten 1941. április 21-én születtünk, de én vagyok az idősebb, mert két órával megelőztem Frici barátomat. Ettől a perctől „testvéri szövetséget” kötöttünk, Frici lett az öccs, én a bátyus. Minden évben köszöntöttük egymást. Telefonon tartottuk a kapcsolatot. Ha Szolnokra jött, rendszeresen találkoztunk. Sok-sok közös élményben volt részünk.

Utoljára tavaly október végén beszéltem vele telefonon. Súlyos műtéten estem át és a kórházi ágyról hívtam fel és beszámoltam egészségi állapotomról, mire ő azt mondta „Látod barátom, nem hiába vagyunk testvérek, én is hasonló nehéz műtéten estem át, jó lenne mielőbb találkozni”. Ez már lehetetlen. Fájó szívvel búcsúzom a „testvértől” a jó baráttól, a kiváló színésztől, a Nemzeti Színház művészétől.

Nagy Zsolt, fotóriporter
digitcam:0114/Hollósi Frigyes 70-es években készült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!