Bulvár

2013.01.03. 18:05

Itt a disznóvágás szezonja

Egyre gyakrabban kínálják programként a torokat Hurka, kolbász, abált szalonna, töpörtyű, disznósajt, szalámi, orjaleves, toroskáposzta, tepertős pogácsa, hájas tészta. Egyszóval: disznóvágás.

Katus Eszter


A téli csípős hideg a disznóvágás kedvelt időszaka, nem véletlenül: a hideg idő ugyanis – a higiénés rendszabályok betartásával együtt – garancia a hús romlásának megakadályozására. Az állat leölése, szétbontása és feldolgozása egész napos munka, de így még a hőkezelés vagy az egyéb tartósító eljárások alkalmazása előtt sem romlik meg a viszonylag nagy mennyiségű hús.

A disznótorok időszaka általában novembertől február végéig tart, vagyis nagyjából a félidőnél járunk. Az energiában, elsősorban zsiradékban gazdag húsok és húskészítmények a téli időszakban megnövekedett energiaszükségletet fedezik, illetve mindig is biztosították a húsvétisonka-, a nyáron is fogyasztható kolbász-, szalámiés szalonna-utánpótlást. Persze a disznóvágás a praktikus okok mellett kisebb téli ünnepnek is számít.

A régi falusi szokás ma már a városban élőknek is elérhető, sőt, szinte már túlkínálat van belőle. Egyre több csárda, panzió és vendéglátóhely kínálja ugyanis programként, csapatépítő tréningként a „hagyományos disznóvágást”, amelyen megfelelő összeg ellenében bárki részt vehet. Már az sem ritka, ha az ajánlatot wellnesshétvégével vagy szilveszteri bulival kötik össze.

A cégek, önkormányzatok is mind gyakrabban hirdetnek kolbásztöltő- és böllérversenyeket kisebb csapatok számára. A disznóvágás tehát már nem csak a falusiak „kiváltsága” – sokkal inkább a módosabbaké. A hízók kilónkénti ára ugyanis 450–600 forint között mozog.

Segítség – pénzért

Ak i maga nem ért hozzá, annak a disznóölés időpontjára gondoskodnia kell megfelelő számú és képzettségű segítségről. Egy-egy szakavatott falubeli vagy böllér tíz-húsz ezer forint között vállal egy vágást feldolgozással együtt.

Valaki maga viszi ehhez a szerszámokat, mások kérik, hogy ez biztosítva legyen. Az sem ritka, hogy egy nagyobb térrel, megfelelő helyiségekkel rendelkező család felajánlja disznóvágásra az épületeit – megfelelő juttatásért cserébe. Ez lehet pénz (10–15 ezer forint), de akár bizonyos men.- nyiségű hús, kolbász vagy sonka is. A füstölésért 4000–10000 forintot kérnek el, mennyiségtől függően.

Hasznos tanácsok

Az ölés előtti napon célszerű már nem adni semmi élelmet a disznónak, csak innivalót, hogy a bél könnyen tisztítható legyen. (Aki nem akar ezzel bíbelődni, vehet műbelet is – de ezt is ajánlott fokhagymás vízbe beáztatni.) A koplaltatás mellett nem szabad hajszolni, kifárasztani a vágóállatot.

A szükséges fűszereket előre meg kell venni, a vágás előtti napon érdemes megtisztítani a vöröshagymát és a fokhagymát, illetve előkészíteni a szükséges edényeket, késeket. A rizst szintén javasolt átválogatni, megmosni és félpuhára főzni. Nem árt gondoskodni konyharuhákról és kéztörlőkről sem.

Kiszagolják a friss árut

A tél nemcsak a disznóvágás, de az ehhez kapcsolódó lopások szezonja is. Az elkészített, füstölőre akasztott sonkák, szalonnák, kolbászok, disznósajtok ugyanis igencsak csábítóak a tolvajok számára. A magára hagyott, nem őrzött vagy nem megfelelően zárt kamrákból, bódékból, padlásokról minden évben több tízezer forint értékű húsárut lopnak el ismeretlenek.

Ilyenkor a rendőrök dolgát az is nehezíti, hogy a károsultak általában összejárják a helyiséget és ezzel eltüntetik a nyomokat. Aki szeretné az esélyét növelni arra, hogy a lopott hús meglegyen, tegyen egyedi ismertetőjelet a kötözőkre, madzagokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!