Bulvár

2013.08.27. 13:14

Üvegbe zárt házias ízek

A mesterszállási nagymama szerint befőzéskor elsősorban saját kertünk termését érdemes eltenni.

SZ.ZS.

Ezernyi finomsággal kényeztet el bennünket a természet ezekben a hetekben. Jó lenne üvegbe zárva, jégbe hűtve minél többet megőrizni belőle a téli hónapokra, de vajon megéri-e?


Ahogy a piaci árak alakulását figyeljük, a legtöbben bizony háromszor is meggondolják, hogy vegyenek-e lekvárnak, befőttnek valót. Ha kiszámoljuk, mennyibe kerül a baracklekvár, ha megvesszük a piacon a gyümölcsöt, hozzá a cukrot, ráadásul órákon keresztül kevergetjük a gázon, bizony olcsóbb, ha készen vesszük le a boltban a polcról. Bizony a piaci árak egyre több háziasszonyt riasztanak el a befőzéstől. A fiatalabbak talán azt sem tudják, miként kezdjenek hozzá, az idősebbek pedig jól tudják: nem éri meg a fáradságos munka. Legfeljebb akkor van értelme a lekvár főzésnek és befőtt készítésnek, ha otthon terem.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Erzsike néni fél évszázada minden évben saját kertjének termését teszi el télire FOTÓ: MÉSZÁROS JÁNOS
[/caption]
– Több mint ötven éve ültettük a kertünk fáit, többségük bőven terem ma is – mondja Kakukk Elekné Erzsike néni, akinek mesterszállási kamrájában takarosan sorakoznak a polcon a lekvárok, befőttek, szörpök.
– Persze vannak olyanok is, amelyek cserélődtek az idők során, de mindentől függetlenül úgy veszem észre, valahogy az utóbbi években rendre kevesebb gyümölcs terem. Korábban minden év jónak számított, csak úgy roskadoztak a fák. Idén viszont kajszibarackot például egyáltalán nem tettem el, alig termett pár szem. Annak idején meg akadt olyan év, amikor még felvásárlásra is adtunk le gyümölcsöket.


Erzsike néni még saját édesanyjától, nagymamájától tanulta a befőzés fortélyait, a sok-sok esztendő alatt pedig saját kedvére formálta az ízeket. Nyár elejétől egészen októberig epertől a körtéig szinte mindenféle lekvárt és befőttet készít, de persze a paradicsomlé és a savanyú uborka sem hiányozhat a kamrából. Azt pedig kóstolással teszteltük, milyen finomak a házi készítésű szörpjei, melyből gyorsan felbont egy üveggel.
– Az unokák sokkal szívesebben isszák az én feketeribizli szörpömet, mint a boltban vásároltat – teszi hozzá.
– Erről legalább tényleg tudjuk, hogy miből készült…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!