Bulvár

2015.05.25. 14:36

Marad a változékony idő

Az északnyugati szél hétfőn a Nyugat-Dunántúlon, kedden egyre nagyobb területen megerősödik. Hajnalban főként az Alföldön foltokban köd képződhet.

MTI

A Dunántúlon borult idő várható ismétlődő esővel, záporral, a Dunántúl keleti felén egy-egy zivatarral - jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat. Délnyugaton ismét jelentős mennyiségű csapadék valószínű.

A Dunától keletre a többnyire rövid napos időszakok mellett gyakran lesz erősen felhős az ég, főként délután, este számíthatunk - akár ismétlődő jelleggel is - záporra, helyenként zivatarra, északkeleten egy-egy hevesebb zivatar is kialakulhat.Az északnyugati szél hétfőn a Nyugat-Dunántúlon, kedden egyre nagyobb területen megerősödik, nyugaton időnként viharossá is fokozódik. Zivatarok környezetében is lehet átmeneti szélerősödés. Hajnalban főként az Alföldön foltokban köd, illetve rétegfelhőzet képződhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 16 és 22 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Észak-Európa felett döntően ciklonok alakítják az időjárást. A nyugatról keletre mozgó frontokat erősen megnövekvő felhőzet, eső, zápor kíséri. A hőmérséklet csúcsértéke a Skandináv-félsziget nyugati és északi részén helyenként a 10 fokot sem éri el, míg másutt többnyire 12 és 17 fok között változik. Az Alpok és a Kárpátok térségében is ciklonális hatások érvényesülnek. A középpontjával a medence délkeleti területei felett örvénylő ciklon áramlási rendszerében kelet felől nedves levegő áramlik; sokfelé esik az eső, záporeső, néhol zivatar is kialakul.

Az elmúlt napokban a Duna vízgyűjtő területén helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullott. A borult, csapadékos területeken csupán 15 fok körüli a csúcshőmérséklet, a ciklon keleti oldalán azonban 25 fok fölé is felmelegszik délutánra a levegő. A legmelegebbet a kontinensen - 30, 32 fokot - Görög- és Törökország területén mérik. Kedd estig az említett ciklon lassan már kelet felé mozdul el. A Kárpát-medence időjárásában még jelentős változás nem lesz, de a hét közepétől szárazabbá válik az idő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!