SZOLNOK

2017.08.16. 17:26

Buszmegállóban dohányzik, vagy szemetel? Jönnek a közteresek!

Előfordul, hogy egyesek bántó, sértő megjegyzésekkel illetik őket. Ám szerencsére nem ez az általános közvélekedés a közterület-felügyelők tevékenységével kapcsolatban a megyeszékhelyen.

A közterület-felügyelőkkel városszerte találkozhatunk, számos területen közös a céljuk a rendőrséggel és a polgárőrséggel

Fotó: Fodor Orsolya

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a közterületesek rendészeti feladatot ellátó hivatalos személynek minősülnek. A felügyelők Szolnokon napi 24 órában teljesítenek szolgálatot.

– Ha nem is szimbiózusban állunk egymással, ám mindenesetre számos feladatkörben közös a célunk a rendőrséggel és a polgárőrséggel – beszélgettünk a közterület-felügyelet munkájáról és megítéléséről a minap, annak vezetőjével, ­Szabó Zoltánnal.

A szervezet első embere testközelből ismeri az említett társszervek tevékenységét is, hiszen ­korábban alezredesként a Szolnok Városi Rendőkapitányság vezetője volt, tavaly óta pedig a megyei polgárőrszövetség elnöki tisztét is betölti.

– A közterület-felügyelők feladata sokrétű, ezért több szempontból is érheti munkánkat kritika. Legtöbbször az autóbusz-megállókban vagy játszótereken történő dohányzás miatt, továbbá az illegális hulladékelhelyezés vagy a közparkokban tapasztalható kutyasétáltatás okán érkeznek be hozzánk panaszok.

A közterület-felügyelőkkel városszerte találkozhatunk, számos területen közös a céljuk a rendőrséggel és a polgárőrséggel
Fotós: Fodor Orsolya

 

– Azt tudni kell, hogy akárcsak a rendészeti szervek esetében, nálunk is a tettenéréssel érhetjük el a szabálysértés miatt felelősségre vonható személyt. Ilyenre is akadt már példa, ám a gyakoribb az, amikor már megtörtént eseményekről értesülünk.

„Nem lehetünk ott minden feltételezhető, potenciális szabályszegő mellett.”

– Ellenben éjjel és nappal járőrszolgálatot biztosítunk Szolnok minden városrészében. Jelenlétünknek elsősorban a megelőzésben van szerepe. A felügyelőket kiképezzük konfliktuskezelésre, és kommunikációs tréningeken is részt vesznek, ezen készségekkel felvértezve lakosságbarát módon és hatékonyan végzik a munkájukat.

– Mindezt a pozitív hozzáállást az is továbberősíti, hogy nekem, így aztán a közterület-felügyeletnek sem a bírságolás az elsődleges célja, ­hanem a további anomáliák megelőzése.

Így elsősorban szóbeli vagy cédulás figyelmeztetéssel igyekszünk a renitenseket a jogkövető magatartásra rábírni – magyarázza a prevenció előnyeit Szabó Zoltán.

Együttműködnek

– Gyalogosan és gépjárművel biztosítjuk a város közrendjét, amelyhez a közelmúlttól ­térfigyelő kamerák is segítséget nyújtanak.

Hétköznaponként, illetve hétvégenként is bejárjuk Szolnokot, jelen vagyunk a nagyobb rendezvényeken, a szórakozóhelyeken és azok környezetében. Ha a munkánkban bízik a lakosság, és telefonon vagy elektronikus levélben a szabálysértésekről is tájékoztatnak bennünket, akkor közösen még biztonságosabbá, még rendezettebbé tehetjük a várost, a környeze­tünket – hangsúlyozza a felügyeletvezető.

Mészáros Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!