KÖRÖZÉSI TOPLISTA

2017.09.14. 11:30

Új körözési toplista: az Interpol egy szolnoki férfit is keres

Ismét nyilvánosságra hozzák majd az országos körözési toplistát, ezen ötven körözött személy szerepelhet egyszerre.

Hónapokon át az egyik legkeresettebb szökevény ez a karcagi nő, a Kun-Mediátor egykori vezetője volt, végül azonban ő is előkerült. A fotón az látható, ahogy a törvényszéken várta sorsát

Fotó: MTI/Mészáros János

Jó pár évvel ezelőtt megszüntették a top százas és a megyei top tízes bűnözői listákat, melyeken a legkeresettebb bűnözők arcképét, nevét és korát tüntették fel.

Az országos top százas listába a nagyobb kaliberű bűnesetek elkövetői kerültek. Volt, akit gyilkosságért, fegyveres rablásért kerestek.

A lajstromot rendszeresen frissítették, az Új Néplap pedig korábban folyamatosan beszámolt az aktuális helyzetről. A megyei körözötteket főként lopás, csalás, zsarolás, kábítószerrel való visszaélés, valamint jogerős szabadságvesztés letöltése miatt keresték a hatóságok, voltak olyan megyeiek, akik évekig szerepeltek a listán.

2009 októberében a körözések számában a megyei rekordot az a férfi tartotta, aki ellen huszonnégy eljárás folyt, többek között a Tisza­füredi Rendőrkapitányság is kereste csalás miatt.

Volt haszna a listának, mivel jó néhány elkövetőnek sikerült az állampolgárok segítségével a nyomára bukkanni. Néha pedig különös esetek is akadtak a körözöttekkel kapcsolatban.

Még 2006-ban például saját magát buktatta le egy huszonnyolc éves körözés alatt álló nő.

Önszántából, ügyintézés céljából sétált be a Tiszafüredi Rendőrkapitányságra, ahol azonban az adatai ellenőrzése során kiderült, hogy keresik a hatóságok.

A nő ugyanis nem tért vissza a Heves Megyei Büntetés-­végrehajtási Intézetbe, ami miatt elfogatóparancsot adtak ki ellene. A hölgyet a kapitányság épületéből egyenesen az intézetbe szállították.

Hónapokon át az egyik legkeresettebb szökevény ez a karcagi nő, a Kun-Mediátor egykori vezetője volt, végül azonban ő is előkerült. A fotón az látható, ahogy a törvényszéken várta sorsát
Fotós: MTI/Mészáros János

 

Mint megtudtuk, a rendőrség az országos körözési toplista létrehozásáról döntött a napokban, melyre a Készenléti Rendőrség, a budapesti és a megyei rendőr-főkapitányságok, valamint a Reptéri Rendőri Igazgatóság legfeljebb öt személyt jelölhet.

A körözési toplistán legfeljebb ötven körözött személy szerepelhet. Az országos körözési toplista jövő év július elsejétől lesz elérhető a police.hu honlapon.

Az Interpol is rendelkezik egy körözési listával, melyen harmincnégy magyar is szerepel. Huszonhét férfi és hét nő.

Jelenleg egy negyvennégy esztendős szolnoki férfi ellen van érvényben nemzetközi elfogatóparancs, akit szervezett adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt köröznek.

Az európai elfogatóparancs intézménye tizenhárom éve működik, és hogy a nemzetközi egyezmény nem hiábavaló, arra megyei példák is akadnak.

Tavaly decemberben például másfél éves Interpol-­körözés után a közép-­amerikai Belize-hez tartozó szigeten fogtak el 2016 decemberében egy csalással gyanúsított nőt, a karcagi Kun-Mediátor volt vezetőjét.

A rendőrség 2015 áprilisában sikkasztás bűntett gyanúja miatt indított nyomozást, miután a Kun-Mediátor Kft. karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz.

A hatvankét éves asszony több száz embert károsíthatott meg összesen körülbelül húszmilliárd forinttal.

Egy másik nagy port kavart ügyben az egyik legkeresettebb magyar bűnözőt, egy zagyvarékasi illetőségű férfit cserbenhagyás, közokirat-hamisítás, csőd és lopás miatt körözte évek óta már több hatóság is.

Az akkor harminchárom éves férfit 2006 júliusában a Tenerife szigetén lévő Arona városában fogták el, ahol további bűncselekmények – többek között prostituáltak futtatása – elkövetésével tartotta fenn magát.

Százmilliós vérdíjra is volt már példa

Magyarországon a legnagyobb nyomravezetői díjat a romagyilkosságok ügyében ajánlotta fel a rendőrség 2009-ben, százmillió forintot, de mivel a tetteseket elfogták, ezt az összeget nem fizették ki.

Megyénkben a legmagasabb vérdíjat a Baunok házaspár meggyilkolásának ügyében tűzték ki, amikor a rendőrség a két feltételezett gyanúsítottra, egyenként egymillió forintos díjat ajánlott fel a nyomravezetőknek. Korábban egy Karcag környéki gyilkossági ügyben volt ilyen nagy összegű a felajánlás. Akkor egy női holttestet találtak egy út menti vizesárokban.

Szintén milliós összegről volt szó egy 2009-ben elkövetett csépai gyilkosság ügyében. Ott egy 79 éves asszonyt gyilkoltak meg brutális módon saját lakásában, majd onnan – feltételezhetően – készpénzt zsákmányolt a támadó vagy támadók.

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!