Járvány

2020.12.23. 06:30

A segélyhívó applikáció és chates szolgáltatás is segíti a bajban lévőket

Az éjjel-nappal hívható segélyhívó számok mellett ez évtől applikáció és chates szolgáltatás is segíti a bajban lévőket – közölte a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft., amely kiemelte: idén a járványhelyzet miatt is többen hívták a lelkisegély-szolgálatokat, az ünnepi időszakban pedig még tovább nő a hívások száma.

Forrás: Shutterstock

Fotó: M. Moira

Közleményükben rámutattak arra, hogy a pandémia nemcsak a testi, hanem a lelki egészséget is veszélyezteti.

A járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt a világban – így Magyarországon is – emelkedett a kapcsolati erőszakot és a lelki krízist elszenvedők száma

- írták.

Megjegyezték: ezt fokozhatja a feszültebb ünnepi időszak, amit bizonyít a telefonos segítőszolgálatoknál tapasztalható decemberi hívásszám-emelkedés.

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatainak nyújt segítséget, és szükség esetén gondoskodik az áldozatok kimenekítéséről, elhelyezéséről is. Akik pedig valamilyen okból lelki krízishelyzetbe kerültek, azok szintén a nap 24 órájában ingyenesen és anonim módon hívhatják a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) telefonszámát.

Azt írták: a járvány miatti korlátozó intézkedésekkel összefüggésben áprilisban megugrott a két szervezethez érkezett hívások száma a korábbi év azonos időszakához képest.

Különösen nehéz a karácsony-szilveszter időszaka,

ezért az OKIT és a LESZ segélyvonala az ünnepek alatt is éjjel-nappal működik (06-80-20-55-20, illetve 116-123, 06-80-810-600).

Segítséget kérni már nemcsak telefonon, hanem a www.kapcsoljegybol.hu oldalon is lehet, anonim módon, digitális nyomok nélkül, emellett a www.facebook.com/kapcsoljegybol felület, a teljes biztonsággal használható chatfelület és egy ingyenesen letölthető applikáció, a „Kapcsolj egyből” is segíti a krízishelyzetben lévőket.

A Széchenyi 2020 programban 2016-ban elindult Kríziskezelő szolgálatok fejlesztése című projekt 1,16 milliárd forint európai uniós társfinanszírozással valósul meg. A projektgazda Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. kiemelt feladata a családbarát szemlélet társadalmi megerősítése, a családi összetartozás fontosságának tudatosítása mellett az emberkereskedelem és a kapcsolati erőszak áldozatainak segítése.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!