veszély

2017.12.19. 14:39

Nagy bajban vannak az orosz rénszarvasok

A Természetvédelmi Világalap már gyűjtést is indított, hogy segítsen az állatoknak.

Vadorzás fenyegeti a vadon élő rénszarvasok egyik legnagyobb utolsó populációját, az oroszországi Tajmir-félszigeten élő hatalmas csordákat – közölte a WWF Németország, amely gyűjtést indított, hogy segíthesse a súlyosan veszélyeztetett rénszarvasok megmentését.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) németországi szervezete szerint a vadorzók évente 80-100 ezer rénszarvast pusztítanak el agancsukért és egyes testrészeikért a Jeges-tengerrel határos, sarkkörön túli észak-szibériai régióban, ahol egy évtized alatt felére, 800 ezerről körülbelül 400 ezerre csökkent a rénszarvasok száma.

Az adománygyűjtő felhívás szerint az orosz vadőrök

újra és újra valóságos „vér áztatta csatamezőkre”, tömeges rénszarvasmészárlások helyszínére bukkannak.

Az állatokat főként a kínai hagyományos orvoslásban használt agancsukért vadásszák, azt gyakran az élő állatokról vágják le, amelyek emiatt keserves kínok között pusztulnak el.

Irtják a rénszarvasokat a nyelvükért is, amely ínyencségnek számít a távol-keleti gasztronómiában, és lábuk húsáért is, amelyet az orosz piacon adnak el. Az állatokat gyakran csónakból lövik le, amikor azok vándorlásuk közben folyókon kelnek át.

Mivel a vadőröknek több mint 900 ezer négyzetkilométernyi területet kell ellenőrizniük, a jól felszerelt orvvadászokkal csak úgy küzdhetnek eredményesen, ha maguk is rendelkeznek a legfejlettebb távközlési és szállítási technikával, így elsősorban hómobilokra, műholdas telefonokra és állatra szerelhető jeladókra van szükségük.

A WWF 2018 elején egy új vadorzóellenes csapatot állít össze a helyi hatóságok, vadőrök és önkéntesek bevonásával.

Ha nem tudjuk megfékezni az illegális vadászatot, az észak-szibériai óriási rénszarvascsordák eltűnhetnek – kongatta meg a vészharangot a természetvédelmi szervezet, amely 46 ezer euró összegyűjtését tűzte ki célul a létfontosságú szállítási és távközlési eszközök beszerzésére.

Borítókép: Pixabay

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!