interaktív élmény

2018.06.29. 16:31

Megnyílt a Puskás-stadion látogatóközpontja

Az új központban virtuálisan már most megtekinthető a 2019 végére elkészülő új aréna.

Budapest, 2018. június 29. VR-szemüveget próbál ki egy érdeklődő az épülő Puskás Ferenc Stadion látogatóközpontjának megnyitóján 2018. június 29-én. A látogatóközpont a Papp László Budapest Sportaréna melletti épületben, közel 500 négyzetméteres alapterületen, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum felső szintjén várja látogatóit keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A látogatóközpontban, ahová ingyenes a belépés, többek között modern megoldásokkal szemléltetik a stadion történetét, és interaktív módon már most megtekinthető, hogy milyen lesz az új aréna.

A látogatóközpontban 3D-t és virtuális valóságot használó technikákkal bárki kipróbálhatja és átélheti, hogy milyen akár 400 méteres magasságból megnézni a készülő létesítményt, de akár egy koncertszínpadon, képzeletbeli sztárrá változva is letekinthet a közönségre. A látogatókat egy olyan speciális 3D kép is várja, amelyen virtuálisan lehet átlépni a régi Népstadionból az új élményarénába. Aki pedig a jelenleg is zajló építkezésre szeretne benézni, egy speciális optikán keresztül láthat be a kerítések mögé.

Puskás Ferenc képmása a látogatóközpont külső homlokzatán MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az interaktív élményközpontban rendhagyó kiállításon mutatják be a névadó Puskás Ferenc pályafutásának meghatározó relikviáit, s

egy óriási futball-labdában berendezett „Puskás-szentélyben” lehet megismerni a magyar labdarúgás legendás alakjának történetét.

A Látogatóközpont a Papp László Budapest Sportaréna melletti épületben, közel 500 négyzetméteres alapterületen, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum felső szintjén várja látogatóit keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között. A Sportmúzeum az első szinten továbbra is üzemel.

Az új stadion méltó lesz elődjéhez

A látogatóközpont avatóünnepségén Fürjes Balázs kormánybiztos elmondta, hogy az új épület bizonyos motívumok megtartásával tisztelegni fog a régi Népstadion előtt, ugyanakkor a 2019 végére elkészülő aréna jóval több lesz egy stadionnál, mivel igazi 21. századi rendezvény- és élményközpontként is funkcionál majd. Egyben Magyarország legnagyobb középülete lesz. Hozzátette: a 2020-as labdarúgó-eb négy mérkőzését követően remélhetőleg már 2021-ben Bajnokok Ligája vagy Európa Liga-döntőnek adhat otthont a 67 ezres létesítmény.

A beruházás száz százalékban magyar, több korábbi építkezéssel ellentétben a tervezéstől a kivitelezésig csak hazai szakemberek dolgoznak rajta.

Gera Zoltán volt válogatott labdarúgó a stadion makettjét nézi az épülő Puskás Ferenc Stadion látogatóközpontjának megnyitóján MTI Fotó: Balogh Zoltán

A munkálatokban összesen 10 ezren vesznek részt. A koncerteken 60-80 ezren lehetnek jelen, és az aréna magában foglal majd egy kétezer fős konferenciaközpontot is.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere beszédében visszatekintett az 1953-ban átadott Népstadion történetére, kiemelve, hogy az első gólt Kocsis Sándor rúgta a kapuba, és számos emlékezetes futballmeccs mellett

a legendás létesítményben rendezték az 1955-ös kosárlabda Európa-bajnokságot, ott celebrált misét II. János Pál pápa, illetve koncertezett a Rolling Stones.

Emlékeztetett arra, hogy az utolsó teltházas labdarúgó-mérkőzés 2000-ben a magyar-olasz volt, aztán az elavult arénát 2016-ban kezdték el lebontani.

Borítókép: MTI Fotó/ Balogh Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!