Film

2007.05.29. 17:25

National Geographic: Ragadozónak születtek — A karmok

A karmok nem játékszerek: egyetlen mozdulattal elkapnak, kilyuggatnak és szétzúznak.

Baranyi

A vizek, földek és a levegő urai: a ragadozók. Nincs nagyobb úr náluk, legfeljebb csak egymáshoz mérten. A ragadozók egyik legfélelmetesebb fegyvere a karom. A karom, amely átszakítja az áldozat, a táplálékállat bőrét, amely ráfeszül a testre gyilkos szorítással, belemélyed a húsba, és nem ereszt el. A National Geographic DVD-sorozata, a Ragadozónak születtek első részének a középpontjában a karmok állnak. Láthatjuk a kiválóan fotózott filmeken, miként is használják gyilkos eszköztárukból e fegyverüket a húsevő állatok, közülük is a csúcsragadozók.

A madarak közül ilyenek a majomevő sasok vagy éppen a halászsas. Karmaik mint valami tőrök fonódnak az áldozat köré. Vagy ott vannak az emlősök közül a nagymacskafélék. Nyomon követhetjük az oroszlánok falkavadászatát, a leopárd magányos küzdelmét, a leggyorsabb emlős, a gepárd vágtáját, illetve ahogy a szibériai tigris hatalmas mancsával könnyedén lecsapja a szarvasborjút. Persze minden esetben a karom a főszereplő. Azért vannak itt kisebb termetű lények is, akik persze a maguk környezetében éppúgy tökéletes vadászok. A tarisznyarákok ollójukkal csapnak le a tenger felé igyekvő, frissen kikelt víziteknősökre, a skorpiók pedig ha kell, egymás ellenfeleivé is válnak mérges tüskéjükkel. De láthatunk falánk méhészborzot is viperára vadászni, és persze a hatalmas termetű grizzlymedvéket, amint a folyóban állva elkapják a vándorló lazacokat.

Az extrák között szerepel a bónuszfilm, a Medvetámadás. Ebben az amerikai Gleccser Nemzeti Parkba kalauzolják el a nézőt, ahol megismerkedhetünk az ott élő medvékkel, amelyeket közelebbről is szemlélhetnek, fotózhatnak a turisták. Ám a medvéktől jobb távolságot tartani. Felidéznek több támadást is, amelyek sajnos tragédiával végződtek, és olyanokat is, ahol „csak” súlyos sérüléseket szenvedtek a medvetámadás túlélői. És itt is felhívják a figyelmet: a medve céltalanul nem támad, ezért érdemes odafigyelni, mit is csinálunk, hogyan is viselkedünk a vadonban. És hogy melyik állatnak is van a leghosszabb karma? Ezt is megtudhatjuk a DVD-ből. De azért elárulom: az alaszkai kodiak medvének, amely több mint tizenkét centiméter hosszú „fegyverekkel” rendelkezik. (National Geographic: Ragadozónak születtek — A karmok. Forgalmazó: ZVK Kft.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!