Film

2007.06.21. 09:34

Ragadozónak születtek — A kutyák

Azt hisszük, jól ismerjük őket, legalábbis a háziasított változatukat. Mégis újabb és újabb meglepetéssel tudnak szolgálni a kutyaféle ragadozók.

Baranyi

A cím kicsit megtévesztő, ugyanis a National Geographic Ragadozónak születtek sorozat befejező, negyedik része nem a kutyákról, legalábbis nem az ember körül élő kutyafajtákról szól, hanem a kutyaféle ragadozókról, azaz a farkasokról, sakálokról, hiénakutyákról, vadkutyákról, rókákról és így tovább. Természetesen mint azt mindenki nagyon jól tudja(?), a házikutya a farkasnak a megszelídített változata. Annak idején abból a szürke farkasból szelídítette meg ősünk, amelyet aztán a történelem során majdnem ki is irtott. Szerencsére azonban ma számuk egyre gyarapodóban van, így az ő életükből is láthatunk páratlanul lenyűgöző jeleneteket ebben a tudományos filmben.

Azt, ahogy együtt, falkában cserkészik be áldozatukat, a jávorszarvast, sőt a bölényt, amint megosztják táplálékukat a csapatot vezető alfa hím és nőstény kölykeivel, besegítenek azok nevelésébe, és ahogy precízen, pontosan felépített „társadalmi életüket” élik. És jaj annak a prérifarkasnak, aki egy ilyen szürke farkasok által birtokolt területre téved. Bizony, közeli rokonai egyszerűen széttépik. Az afrikai szavannákon egy nem kevésbé figyelemre méltó társas lény, a hiénakutya mérnökien kidolgozott, közös vadászata tartja rettegésben a zsákmányállatokat. Ugyancsak itt élnek a sakálok (illetve Ázsiában is), amelyek nem is olyan gyávák, mint azt róluk terjesztik, sokkal inkább ravaszak.

A rókák közül a vörösróka is mesteri vadász. Nincs az a rágcsáló, pocok, amelyik megmenekülhet egy cselből ügyesen rátámadó vörösróka elől. Ugyancsak nagy vadászok hírében állnak a sarki rókák, amelyek a lummák fészkeiből orozzák el a tojásokat, egyszerűen úgy, hogy még a tojó is rajtuk ül szinte. A kutyafélék tehát akár csapatban, akár magányosan vadásznak, igencsak kifinomult, kiváló szaglású és hallású ragadozók. Nincs vagy csak nagyon nehéz előlük a kitérés. Emellett a kapcsolatrendszerük nagyon kifinomult, és így különleges társasági életük lehetővé teszi, hogy jól olajozott gépezetként tudjanak együttműködni. Mert ők valóban ragadozóknak születtek... (National Geographic: Ragadozónak születtek — A kutyák. Forgalmazza: ZVK Kft.)

Tartalom:
Nagyfilm: Ragadozónak születtek — A kutyák (47 perc)
Bónuszprogram: Sörényes farkasok: a kísértetlények (27 perc)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!