Másodszorra sokkal jobb meccs kerekedik Horvátország és Marokkó összecsapásából?

Csalódott helyett eltökélt csapatok csatáját hozhatja a világbajnokság bronzmeccse.

Szoljon.hu

Borna Sosa (b) mellett Hakim Ziyes viszi el a labdát

Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Horvátország–Marokkó, Halifa Stadion, Doha, 16.00

A négy évvel ezelőtti vb-n ezüstérmes horvátok már Oroszországban is fényesebb érmet szereztek, mint a nagy elődök, Davor Sukerék 1998-ban, most azonban egy újabb medállal végleg az ország történetének legsikeresebb generációjává válhat a csapat – írja az Origo.

Sok sztárjátékosnak ez lehet az utolsó válogatottbeli meccse, de világbajnokságon szinte bizonyosan most látjuk utoljára az aranylabdás Luka Modricsot, aki emiatt extrán motiváltan léphet pályára. Horvátország Japánt és Brazíliát is büntetőpárbaj után búcsúztatta, ám az elődöntőben Argentínával szemben nem volt ellenszer.

„Elmondtam a játékosaimnak, hogy felemelt fejjel kell folytatniuk, mert büszkék lehetnek arra, ahogyan eddig is minden tudásukat beleadták a meccseinkbe. Nincs miért hibáztatni őket, gratulálnunk kell nekik mindazért, amit ezen a vb-n tettek, és fel kell készülnünk arra, hogy megharcoljunk a bronzéremért" – fogalmazott Zlatko Dalic horvát szövetségi kapitány.

Andrej Kramaric, a Hoffenheim támadója úgy vélte, bármelyik csapat nyeri is meg a harmadik helyért járó medált szombaton, a játékosokat hazájukban „halhatatlan hősökként" kezelik majd.

„Nyolcan vagyunk, akik Oroszországból emlékeznek rá, hogy milyen érzés éremmel zárni egy vb-t. A többiek pedig szeretnék ezt először átélni, mert az ilyesmi egy életen át elkíséri az embert" – mondta a 31 éves csatár, aki hozzátette, biztos benne, hogy a marokkói futballisták ugyanígy gondolkodnak.

A rivális Marokkó az új szövetségi kapitánnyal, a futballistaként Franciaországban tanult Walid Regraguival taktikus és eredményes játékkal rukkolt elő Katarban, így le tudta győzni a csoportban Belgiumot és Kanadát, majd ki tudta ejteni Spanyolországot és Portugáliát is a kieséses szakaszban. 

Az egész afrikai kontinenst és az arab világot is képviselő válogatott számára ugyanakkor a négy között nagy falatnak bizonyult a címvédő francia gárda, de a Hakim Zijes fémjelezte meglepetéscsapat az elődöntőben is megmutatta, ha kell, egészen kreatív, gyors és veszélyes támadójátékot tud bemutatni.

A harmadik helyért pályára lépő két csapat egymás elleni története Katarban kezdődött, az F csoport nyitómeccsén ugyanis gól nélküli döntetlennel zárult első találkozójuk, ami az eddigi 62 meccs talán legalacsonyabb színvonalú összecsapása volt.

„Mentális szempontból nehéz dolgunk lesz. Lehetőséget fogok adni olyanoknak is, akik nem játszottak, és megpróbáljuk megszerezni a harmadik helyet" – nyilatkozta Regragui, aki azt is elmondta, a szombati meccs eredményétől függetlenül fontosnak tartja, hogy méltóképpen képviselték országukat és megmutatták, hogy a marokkói labdarúgás nem sokkal marad el a világ legjobbjaitól.

Marokkó a szombati eredménytől függetlenül sporttörténeti sikert ért el, mert a vb-k történetének 25. elődöntős együttese lett, de az első afrikai, amely éremért játszhat a tornán.

Noha a világbajnokság bronzmérkőzéseit általában csalódott csapatok vívják egymással, ezúttal mindkét csapat számára pozitív meglepetés volt a négy közé jutás, így az elődöntős vereség ellenére különösen motiváltan léphetnek pályára. 

Jellemzően felszabadult játékot és emiatt sokgólos találkozót hoz a harmadik helyért vívott párharc: a négy évvel ezelőtti Belgium-Anglia (2-0) mérkőzést megelőzően legutóbb 1974-ben fordult elő, hogy háromnál kevesebb gól született rajta. 

Már csak emiatt is lehet bízni abban, hogy a csoportban játszott meccsükhöz képest jóval több gólt és minőségibb játékot láthatunk Dohában szombaton – a bronzérmet pedig garantáltan egy rendkívül elégedett válogatott veheti majd át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!