Gazdaság

2008.02.07. 15:19

Ébredezik a természet

A növények még nem mozdulnak, de a kártevők munkája már észrevehető a földeken.

SZOLJON

Még csak február van, de a mezei pocok kártétele már jelentős. Autóból is láthatjuk a repcekeléseken, mezőkön a foltokban pusztuló növényeket, a mezei pocok kártételét. A tavalyi év már kedvezett a rágcsálóknak. Az idei téli időjárás sem tartott sokat, ugyan még nincs vége. A pocok kártételével csökken a termésátlag, nő a gazdák fajlagos költsége, amiből van már elég.

Hangyel Attila növényvédelmi szakember szerint a másik, messziről is látható probléma, a sárguló őszi árpa. Ennek oka lehet vírusos vagy gombás fertőzés, de lehet tápanyaghiány is, amit mielőbbi „műtrágyázással” lehet kezelni. A vírusos fertőzéseket főleg a szívogató rovarok terjesztik. Ilyen a levéltetű is ami ősszel sok helyen belepte a leveleket. Ahol nem védekeztek időben a levéltetű ellen, mostanra szétterjedhetett a vírus.

Ahogy melegszik az idő élednek majd a növények is. A repce tavasszal elkezd növekedni, aztán májusban virágzik. A télnek azonban nincsen még vége, hiszen csak február van. Egy hirtelen lehűlés, hosszan tartó hideg idő kárt tehet a friss hajtásokban! Sok embernek ezen múlik a megélhetése és nem tehet semmit, hogy megvédje a növényeket a földjén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!