Gazdaság

2008.07.20. 13:43

Az eső miatt napokra leállt az aratás

A hét elején ránk tört zivatarokat megelőzően rekordhoz közelítő termésátlaggal tudták aratni a jó minőségű malmi búzát az jászsági határban.

Banka Csaba

A megye legnagyobb mezőgazdasági társasága, a Jászapáti 2000 MgRZt. vezérigazgatója, Lóczi Miklós elmondta, hogy az aratás első szakaszában 6,6 tonna őszi árpát tudtak vágni hektáronként. A repce 3,6 tonnás átlaga pedig egyenesen rekordtermést jelentett. Minden jel arra mutatott, hogy rendkívül jó termésátlaggal lehet majd aratni a búzát is. A várakozásokat igazolták az első eredmények, hiszen területükön hektáronként hat tonnás átlaggal aratták a kenyérnekvalót.

A társaság saját földterületein, illetve a vele integrációban és szerződéses kapcsolatban lévő gazdák tábláin összességében mintegy hétezer hektáron foglalkozik idén búzatermesztéssel. A zivatarok beköszöntéig, ennek a területnek mintegy negyven százalékát aratták már le. A jelen állás szerint úgy tűnik, hogy a megmaradt terület felén már biztosan csak takarmány minőségű búzát tudnak aratni. Ennek ellenére sem temette az idei termést a gazdasági vezető. Az uniós piacon a takarmány búzáért átlagosan 160 eurót (37000 - 38000 forint) adnak, a malmi minőségű gabonáért pedig a 185 eurós (42000 - 43000 forint) ár sem ritka.

— A térségből érkező gabonából úgy 25-30 ezer tonna búzát szeretnénk tárolni, hogy később értékesíthessük. Aratás idején is viszünk piacra a termésből, de ilyenkor — érthető módon —mindig alacsonyabb az ár. Ráadásul az erős forint árfolyam sem kedvez a kivitelnek. Remélhetőleg néhány hónapon belül visszatér a 240 forint körüli árfolyamra az euró, és a piaci viszonyok is kedvezőbbé válnak.

A várakozások szerint nem elképzelhetetlen, hogy őszre a 45 ezer forintos tonnánkénti összeget is elérje a gabona ára. Amennyiben tehát nem következik újabb hosszan tartó esőzés, akkor a szakember szerint még nem kell temetni az idei gabonatermést. Az persze biztos, hogy az esőzések előtt learatott gabona ázsiója méginkább megnő a kialakult helyzetben.

Az áremelkedést Kína és India ösztönzi

Az élelmiszerárak, a gabona árának emelkedését a világpiacon — Lóczi Miklós szerint — nem elsősorban a bioetanol gyártás okozza. Az igazi „árfelhajtó” tényező, hogy immár Kína és India fejlődésének eredményeként fizetőképes felvásárlóként jelennek meg az élelmiszerpiacon. A két ország lakosságszáma pedig közelíti a két és fél milliárdot. Ez az óriási szám pedig olyan keresletet eredményez amely eddig aligha volt tapasztalható a globális gazdaságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!