Gazdaság

2008.07.15. 15:02

Mire lehet elég a minimálbér?

Vajon mire elég a minimálbér? Valóban meg lehet élni belőle? Megkérdeztünk néhány érintettet is, mire költik a havi bruttó 69 ezer forintos keresetüket.

Békési Brigitta

— Az  élettársamnak és nekem is minimálbér a fizetésünk, nehezen jövünk ki belőle — közölte a martfűi P. Erzsébet, aki eladó egy szolnoki üzletben. — A párom mamájánál élünk, sem albérletet, sem törlesztőrészletet nem tudnánk fizetni. Bár a rezsibe nem kell adnunk egy fillért sem, az élelmiszert mi vásároljuk havonta legalább 30 ezer forint értékben. Fejenként húszezer forintot tudunk félrerakni, abból nyaralunk. Az autónk törlesztőrészlete 30 ezer forint egy hónapban. Huszonhat évesek vagyunk, szeretnénk gyerekeket, de csak akkor, ha saját házunk lesz. Erre azonban nincs remény.

A támogatások jogosultságát felülvizsgálják

— Minden támogatási forma jövedelemhatára az öregségi nyugdíjminimum jogszabályban meghatározott százaléka, mely összeg ennek függvényében minden év január 1-jén változik — közölte Romhányi Beáta a szolnoki Polgármesteri Hivatal Szociális Támogatások Osztályának vezetője. — Aki jövedelemmel nem rendelkezik, rendszeres szociális segélyt igényelhet, illetve ha hozzátartozója ápolásra szorul, az ő gondozása után ápolási díjban részesülhet. A támogatottaknak bejelentési kötelezettségük van a család létszámának, a jövedelmi viszonyainak illetve a lakcímváltozásra vonatkozóan. Amennyiben valaki ennek nem tesz eleget, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett támogatást kamatostól kell visszafizetnie.

— Minimálbért keresek, a férjemnek magasabb a fizetése, de így is nehezen élünk — mondta a Rákóczifalván élő Bajzáth Ilona, aki három fiúgyermek édesanyja. — A főállású anyaságit fél évig tudtam kihasználni, az az összeg az éhenhaláshoz volt elég. Kertes házban lakunk, gázzal fűtünk, ami télen igencsak megemeli a költségeinket. Rezsire télen a fizetésünk ötven százalékát költjük. A ruházkodást nem visszük túlzásba, a kínai üzletekből próbálom kikeresni a jobb minőségű dolgokat.
Ilona elmondta, hogy utoljára nászúton voltak a férjével, a gyerekek viszont minden nyáron mennek iskolai táborba.

— Annyi ''luxust'' megengedhetünk, hogy a gyerekek sportoljanak — folytatta az anyuka. — Amíg csak a legnagyobb fiunk járt vízilabdázni, neki havonta 5 ezer forintba került az edzés. A középsőnek már csak 3 ezerbe, most szeretnénk beíratni a legkisebbet is. Sajnos félrerakni egy fillért sem tudunk, napról napra élünk. Autónk sincs, bár a gyerekek Szolnokra járnak edzésre és iskolába is. A családi pótlék, körülbelül 50 ezer forint, de nem tudjuk mindet a gyerekekre fordítani. Segélyből nem szeretnék élni, mégha közel azonos is lenne a minimálbérrel az összege.

—  Minőségellenőrként dolgozom Szolnokon, a minimálbért kapom — mondta Tarjányiné Versegi Erzsébet, akinek hosszú idő után sikerült munkába állnia.  — Úgy neveltük fel a gyermekeinket, hogy semmiféle segélyben nem részesültünk soha. Ugyanis, ha csak pár száz forinttal is, de mindig meghaladta a jövedelmünk a támogatások igényléséhez szükséges felső határt.

A hölgy elmondta, hogy akkor is a munkát választaná, ha a jelenleg általa keresett minimálbérrel megegyező összegű segélyt kapná. — Ugyanis nem ugyanaz a presztízse egy munkahellyel rendelkező embernek, mint egy álláskeresőnek — fűzte hozzá. — Emellett azért különbséget kellene tenni azok között az emberek között, akik nem találnak munkát, és azok között, akik nem is akarnak dolgozni, csak a segélyekből megélni — mondta el véleményét Tarjányiné.

— A rászoruló családok rendszeres nevelési segélyben részesülhetnek vagy igényelhetik a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt — tájékoztatott Romhányi Beáta, a szolnoki Polgármesteri Hivatal Szociális Támogatások Osztályának vezetője. — Az egyedülállók minimálbér mellett lakásfenntartási támogatást vagy méltányossági alapon közgyógyellátást igényelhetnek, ahol a  jövedelem mellett előbbinél a lakásfenntartási kiadást, utóbbinál a havi gyógyszerköltséget is vizsgáljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!