Gazdaság

2009.02.18. 12:33

Kicsit visszafejlődtünk, s ezzel a legjobbak közé kerültünk

Megtorpant a megye iparának három éve tartó erőteljes fejlődése. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint ugyanis tavaly gyakorlatilag változatlan maradt a termelés. Ám ezzel is térségünk ipara teljesített az egyik legjobban az országban.

Teleki József

— Mindezek még előzetes adatok, pontos mérleg március közepe táján lesz a megye ipari teljesítményéről. A változásokat figyelve nem tartom elképzelhetetlennek, hogy 2-3 százalék növekedést fognak jelezni az adatok az elmúlt esztendőre. Ezzel pedig dobogós lehet a megye az országban — fogalmazta meg érdeklődésünkre Sziráki András, a Kereskedelmi és Iparkamara megyei elnöke.

Három évnyi szárnyalás

Dobogós volt a megyénk az ipar teljesítményének növekedésében három éven keresztül. Hiszen 2005-ben például 15 százalékkal emelkedett a termelés, amely több mint duplája volt az országos átlagnak. A folyamat pedig 2006-ban még gyorsult is, hiszen akkor már 25 százalékkal emelkedett az ipar teljesítménye. Ez az országos átlagnak két és félszerese volt. Mindez megismétlődött 2007-ben is, amikor 17 százalékkal bővült a termelés. Ám még az elmúlt év első félévében is 14 százalékos bővülést mért a KSH.



A  statisztikák szerint a gazdasági válság tavaly év végén már igen csak éreztette hatását. Országosan az ipari termelés decemberben 19,6 százalékkal esett az előző év azonos időszakához viszonyítva, munkanaphatástól megtisztítva 23,3 százalékkal csökkent. Mindez azt jelenti, hogy tavaly 1,1 százalékkal volt alacsonyabb az ipar teljesítménye, mint egy esztendővel korábban.A termelés csupán négy megyében, Baranyában, Somogyban, Nógrádban és Hajdú-Bihaban mutatott szerény 2- 3 százalékos növekedést. Megyénkben elhanyagolható, mindössze 0,3 százalékos csökkenést mért a KSH. Mindez elsősorban azonban annak köszönhető, hogy az első félévben még erőteljes, az országos átlagot jóval meghaladó volt az ipar bővülése. Decemberben több mint negyedével csökkent a termelés. Ez az ötödik legnagyobb visszaesést jelentette.

Mindez az idei esztendő kezdetére sem sok jót jelez. Sziráki András azonban mégsem borúlátó. A megyében néhány százalékos növekedést is elképzelhetőnek tart ebben az esztendőben is, szemben az országos folyamatokkal.

— Az autóipari beszállítóknál voltak nagyobb leépítések. Az ötven fő alatti kis és közepes vállalkozásoknál azonban úgy tűnik jobban megtalálták a piaci lehetőségeket  — fejtette ki a szakember. Sziráki András szerint ugyanakkor bizakodásra adhat okot, hogy tavaly hatvanötmilliárd forintnyi beruházás volt a megyében, ennek döntő része a termelő eszközök bővítését, korszerűsítését szolgálta. Példaként említi a Jászberényi Electrolux, a Törökszentmiklósi Claas fejlesztéseit, a  Stadler vonatgyár, a spanyol autóipari beszállító, a Segura, a mezőgazdaság gépgyártó Vogel& Noot megtelepedését. A következő hónapokban ezekben az üzemekben is megindul a termelés. Ráadásul ezek a cégek beszállítóként számos kis- és középvállalkozásnak is munkát, megrendelést adnak. Mindezek hatásának pedig az év felétől már érződnie kell.

Sok múlik ugyanakkor azon is, hogy milyen gyorsan talál magára az európai, elsősorban a német gazdaság. A megye meghatározó ipari cégeinek termékei ugyanis elsősorban külföldön találnak vevőre. A megye exportjának 84 százalékát ugyanis az ötven legjelentősebb vállalkozás bonyolítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!