Gazdaság

2013.11.27. 16:27

Százmilliók kellenek az előkészítéshez is

Közel hárommilliárd forintba kerül majd a Jászberényt megkerülő főútvonal utolsó szakaszának beruházása. Az előkészítés megkezdődött. A napokban bejelentették, 2016-ra készülhet el teljes egészében a régen várt aszfaltcsík.

Banka Csaba

Road construction concept

Fotó: Getty Images/iStockphoto

A fejlesztés megkezdése előtt a tervezőmunkát is el kell végezni. Az előkésztésre összességében 370 millió forintot fordítanak – jelentette be dr. Szabó Tamás (Fidesz) polgármester, országgyűlési képviselő a napokban Jászberényben. A tervezett  nyomvonalon elhelyezkedő földek tulajdonosait az előkészítés kapcsán csütörtökre hívták össze egy fóruma. Dr. Szabó Tamás elmondta, hogy a beruházás előkészítő fázisa ezzel megkezdődhet, illetve 2014-ben eltart.


– Az országos közútfejlesztési tervben 2016-os befejezéssel szerepel az elkerülő út utolsó szakaszának megépítése – mondta a polgármester. – Mindez 2015-2016-os kivitelezési időszakot feltételez. A beruházás teljes költsége pedig megközelíti a hárommilliárd forintot.
A térségben élők már régóta várják, hogy befejezzék az elkerülő utat, hiszen csak így lehet esély arra, hogy a városközpont forgalmát észrevehető nagyságrendben csökkenthessék. Nem mellékes tehát, hogy mindez a terv a jövő évi választásokat követően is életben tartható lesz-e?

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Dr. Szabó Tamás: Megvan a szándék és a lehetőség is a 2016-os befejezéshez
[/caption]

Dr. Szabó Tamás ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy mind az első, mind a második szakasz elkészültekor más és más kormányok végezték tevékenységüket, abban mindenki egyetért, hogy szükség van a fejlesztésre. A harmadik, befejező szakasz költségei lesznek a legmagasabbak, így nem egyszerű előteremteni a szükséges eszközöket. – Úgy vélem, hogy megvan a szándék, illetve a lehetőség is arra, hogy a 2016-os befejezéshez a szükséges eszközöket előteremtsük – tette hozzá. – Egyértelműen reális célkitűzésnek tartom, lévén az elemzők által prognosztizált bővülés is lehetőséget teremt minderre. Ráadásul az nem kormányfüggő tényező, hogy a városközpontból ki kell vezetni a forgalmat, csak ezután gondolhatjuk újra a belváros átalakítását.


– Egyrészt már most a költségvetés megszavazásakor lehetőség van, hogy felgyorsítsuk a folyamatot, mert ez irányú módosító indítvány is tettem a jövő évi költségvetéshez – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Dr. Szekeres Imre (MSZP) országgyűlési képviselő. A baloldali politikust is annak esélyeiről kérdeztük, hogy mennyire lehet valószínű a beruházás folytatása. Elmondása szerint amennyiben jövőre a választások kormányváltást hoznak, abban az esetben sem állítanák le a fejlesztést. – Remélem, hogy valóban rendelkezésre áll majd az előkészítéshez szükséges 370 millió forint is, erről valóban szól egy kormányhatározat, ugyanakkor a költségvetésben ennek nyomát egyelőre nem látom – mondta Szekeres Imre. –Amennyiben nem lesz rá fedezet, akkor azt és a hasonló ügyeket a második félévben elkészülő pótköltségvetésben kell rendezni.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Dr. Szekeres Imre: Kormányváltás esetén sem állítjuk le a fejlesztést
[/caption]

Egy évtizede zajlik a folyamat


A Jászberényt megkerülő főút elkészítése lassan egy évtizede folyamatosan napirenden szerepel Jászberényben, illetve a Jászságban. Az első szakaszt 2005 decemberében adták át hivatalosan, amely a város délnyugati határában kötötte össze a 31-es és 32-es főutakat. A második ütemet átadása 2009 novemberében következett, amely a 32-es főút és a 31-es főút között a város délkeleti határában húzódik. A harmadik körnegyed építésére korábban már létezett elképzelés, ugyanakkor az elkészült tervek – a jászberényi városházán korábban elhangzottak szerint – engedélyei érvényüket vesztették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!