KISÚJSZÁLLÁS

2017.08.15. 14:29

A sütőtök felemelkedésében bízik a gazda

A sikeres gazdálkodás érdekében Garai Sándor családi­ gazdálkodó az elmúlt időszakban több alkalommal volt kénytelen váltani.­ Így például huszonhárom ­évnyi dinnyézés után átállt a ­fűszerpaprika-termesztésre, harminc évig tartottak ­tojótyúkokat, s két éve azt is felszámolták, helyette a városban megszokott kapás és gabonanövények helyett újdonságként nagydobosi ­sütőtököt termel.

Ez a nagydobosi sütőtök még 20-25 kilós, de mire lekerül a földről, akár 40 kilós is lehet majd – mondja Garai Sándor

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Amikor pár éve teljesen össze­omlott a dinnyepiac, akkor bár ­nagyon szerettük csinálni, de a jelentős veszteség miatt nem volt nehéz meghozni a döntést, hogy a dinnyézést befejezzük.

– Helyette 4,2 hektárba mihálytelki fűszer­paprikát vetettem, melyet azóta is termelek – magyarázta Garai Sándor,­ akinek az eddigi­ eredmények alátámasztották döntése helyességét, most is mintegy 800 mázsa papri­kára számít.

– Szóval fűszerpaprikából rekordtermésem lesz, így a karcagi birka­főzők baráti társaságának nem lesz gondja­ ­azzal, honnan szerezzenek jó minőségű kunsági paprikát – mondja mosolyogva Garai Sándor, aki maga is több versenyen szerzett már pörköltjével díjat.

A gazda negyvennégy hektáron ­gazdálkodik, vetett hibrid­ ­kukoricát is, de van még ­olajnapraforgója.

Újdonság a sütőtökje.

– Őszi, tavaszi búzát, árpát is vetettem, elfogadható lett a termés, de a felvásárlási árak nagyon alacsonyak évek óta, így a ráfordított költség jó ­része meg sem térül. Épp ­tegnap számláztam le mázsánként 3200 forintért az ­árpát, a búzát 3800 forintért, a tavasziért még nem tudjuk, mennyit adnak.

– Így jött az ötlet, hogy keressünk olyan növényt, ami a környéken a lakossági ellátásban kuriózumnak számít. Ma nagyon mérlegelnie kell az embernek, mit vessen, hiszen hiába van ­tavasszal kereslet valamire, és nagyon jó az ára, mire betakarítjuk, a kereskedő minimális árat ad érte, ha egyáltalán elviszi.

Ez a nagydobosi sütőtök még 20-25 kilós, de mire lekerül a földről, akár 40 kilós is lehet majd – mondja Garai Sándor
Fotós: Daróczi Erzsébet

 

– A mai időjárási ­viszonyok mellett fontos, hogy többféle növényt vessünk – mondja Sándor, aki így próbálkozott meg a sütőtökkel. Ha bejön, akkor továbbcsi­nálja.

– Most nagyon szépnek ígérkezik a termés, a többség 20 kilós lesz, de azért jóval nagyobbakat is várok majd a földről – mondja a gazda, akinek nagy álma épp a tökhöz kapcsolódóan egy kemence megépítése lenne, hogy abban maga süthesse meg a tököt és árulhassa azt a vevőknek.

A terményt megéri feldolgozni

– Most a fél hektáron kísérleti jelleggel vetőmag-előállításra termelem a sütőtököt – mondja a gazda. – Igyekszem alkalmazkodni a piachoz. Többen szóját kezdtek termelni a ­hagyományos kapás növények mellett vagy helyett, mert erre van igény, hiszen kevés az állatállomány. Most úgy látom, a tökben is bízhatok. Épp ezért a vetőgéptől a szárítóig mindent megvásároltam hozzá. Van gazdatársam, aki kísérletképp például édesköményt vetett, de van olajüzem is már a városban. A zöldítésnek is eleget kell tenni, van, aki a zöldbab helyére repcét, olajretket vetett. Úgy látom, a piaci fennmaradás érdekében ma az tud talpon maradni, aki valamilyen szinten fel is dolgozza a megtermelt javakat.

Daróczi Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!