2017.08.15. 14:29
A sütőtök felemelkedésében bízik a gazda
A sikeres gazdálkodás érdekében Garai Sándor családi gazdálkodó az elmúlt időszakban több alkalommal volt kénytelen váltani. Így például huszonhárom évnyi dinnyézés után átállt a fűszerpaprika-termesztésre, harminc évig tartottak tojótyúkokat, s két éve azt is felszámolták, helyette a városban megszokott kapás és gabonanövények helyett újdonságként nagydobosi sütőtököt termel.
Ez a nagydobosi sütőtök még 20-25 kilós, de mire lekerül a földről, akár 40 kilós is lehet majd – mondja Garai Sándor
Fotó: Daróczi Erzsébet
– Amikor pár éve teljesen összeomlott a dinnyepiac, akkor bár nagyon szerettük csinálni, de a jelentős veszteség miatt nem volt nehéz meghozni a döntést, hogy a dinnyézést befejezzük.
– Helyette 4,2 hektárba mihálytelki fűszerpaprikát vetettem, melyet azóta is termelek – magyarázta Garai Sándor, akinek az eddigi eredmények alátámasztották döntése helyességét, most is mintegy 800 mázsa paprikára számít.
– Szóval fűszerpaprikából rekordtermésem lesz, így a karcagi birkafőzők baráti társaságának nem lesz gondja azzal, honnan szerezzenek jó minőségű kunsági paprikát – mondja mosolyogva Garai Sándor, aki maga is több versenyen szerzett már pörköltjével díjat.
A gazda negyvennégy hektáron gazdálkodik, vetett hibrid kukoricát is, de van még olajnapraforgója.
Újdonság a sütőtökje.
– Őszi, tavaszi búzát, árpát is vetettem, elfogadható lett a termés, de a felvásárlási árak nagyon alacsonyak évek óta, így a ráfordított költség jó része meg sem térül. Épp tegnap számláztam le mázsánként 3200 forintért az árpát, a búzát 3800 forintért, a tavasziért még nem tudjuk, mennyit adnak.
– Így jött az ötlet, hogy keressünk olyan növényt, ami a környéken a lakossági ellátásban kuriózumnak számít. Ma nagyon mérlegelnie kell az embernek, mit vessen, hiszen hiába van tavasszal kereslet valamire, és nagyon jó az ára, mire betakarítjuk, a kereskedő minimális árat ad érte, ha egyáltalán elviszi.
– A mai időjárási viszonyok mellett fontos, hogy többféle növényt vessünk – mondja Sándor, aki így próbálkozott meg a sütőtökkel. Ha bejön, akkor továbbcsinálja.
– Most nagyon szépnek ígérkezik a termés, a többség 20 kilós lesz, de azért jóval nagyobbakat is várok majd a földről – mondja a gazda, akinek nagy álma épp a tökhöz kapcsolódóan egy kemence megépítése lenne, hogy abban maga süthesse meg a tököt és árulhassa azt a vevőknek.
A terményt megéri feldolgozni
– Most a fél hektáron kísérleti jelleggel vetőmag-előállításra termelem a sütőtököt – mondja a gazda. – Igyekszem alkalmazkodni a piachoz. Többen szóját kezdtek termelni a hagyományos kapás növények mellett vagy helyett, mert erre van igény, hiszen kevés az állatállomány. Most úgy látom, a tökben is bízhatok. Épp ezért a vetőgéptől a szárítóig mindent megvásároltam hozzá. Van gazdatársam, aki kísérletképp például édesköményt vetett, de van olajüzem is már a városban. A zöldítésnek is eleget kell tenni, van, aki a zöldbab helyére repcét, olajretket vetett. Úgy látom, a piaci fennmaradás érdekében ma az tud talpon maradni, aki valamilyen szinten fel is dolgozza a megtermelt javakat.
Daróczi Erzsébet