Jászkunság

2017.08.24. 11:25

Nézze meg a kódot a tojásokon, mert lehet, hogy fertőzött!

Újabb fertőzött tojást talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hazánkban. A rovarirtóval átitatott tojások állítólag Mezőhékről származnak.

Rákerült a tojásokra az azonosító szám. Ma már mindegyiken szerepelnie kell. Képünk illusztráció

Fotó: Mészáros János

Egyik olvasónk hétfőn délután vásárolt egy bolthálózat szolnoki üzletében tojásokat, amelyek számozása megegyezett a fertőzöttekével. Természetesen nyomban visszavitte azokat a boltba, jegyzőkönyvet is felvetetett.

Az áruházlánc lapunk megkeresésére azt közölte, hogy felvették a kapcsolatot a kérdéses beszállítóval, hogy erősítse meg a szennyezettség tényét. Emellett folyamatosan figyelik a Nébih kommunikációját is

Aki pedig vásárolt az érintett tojásokból, azok visszavihetik hozzájuk, s ők visszafizetik az árát.

– Hétfőn vásároltam tojást a belvárosi SPAR-üzletben. Aznap este hallottam a televízióban arról, hogy újabb fertőzött tojások jelentek meg a boltokban, melynek az azonosító számát is nyilvánosságra hozták.

– Kíváncsiságból összehasonlítottam a híradásokban közzétett és a frissen vett tojásokon feltüntetett számot, ami végül is megegyezett. Még akkor rögtön elhatároztam, hogy másnap azonnal visszamegyek az üzletbe – meséli a szolnoki Szentesi Andrásné.

– A boltban azt mondták, hogy nem tudnak fertőzött tojásokról, de visszaveszik azt tőlem.

„Egy jegyzőkönyvet is írtunk arról, hogy „elállok a vásárlástól”, bár az okokat abban nem tüntették fel”

– Legközelebb csak házi tojást vásárolok – fűzi hozzá mindehhez a szolnoki asszony.

A tojásokra és tojástermékekre elrendelt célellenőrzés során a Nébih laboratóriuma valóban fipronilt mutatott ki a napokban a „3HU1503T03/4” azonosító számú tojás tételben.

A tojásokon szereplő számozásról beazonosítható, hogy a fertőzöttek közé tartozik-e. Képünk illusztráció
Fotós: Mészáros János

Közleményükben azt írták, a hatóság haladéktalanul megkezdte annak vizsgálatát, hogy hogyan történhetett a szennyezés, illetve, hogy az eset kapcsolódik-e az Európán átívelő állatgyógyászati szer hamisítási ügyhöz.

Egy ideig kérdés volt, a fertőzött tojások honnan származnak. Végül a Nébih az állami televízió híradójának árulta el: mezőhéki lehet a szennyezett tojás.

A műsorban elhangzott: a cégnél évente 80 ezer tojó tyúk mintegy 24 millió tojást rak. Ezek közel 800 partnerhez jutnak el, köztük sütödékhez, magánemberekhez és persze az említett SPAR-üzletláncba is több más bolt mellett.

Megkérdeztük a SPAR üzletláncot is, amelynek kommunikációs vezetője, Maczelka Márk oldalunknak úgy nyilatkozott, hogy felvették a kapcsolatot a kérdéses beszállítóval, hogy erősítse meg a szennyezettség tényét. Emellett folyamatosan figyelik a Nébih kommunikációját is, hogy ha új információk látnak napvilágot, azonnali lépéseket tudjanak tenni.

Rákerült a tojásokra az azonosító szám. Ma már mindegyiken szerepelnie kell. Képünk illusztráció
Fotós: Mészáros János

– Fontos megjegyezni, hogy a hatóság nem adott ki határozatot a lakossági termékvisszahívás tekintetében – hangsúlyozza Maczelka Márk.

– Ettől függetlenül a kérdéses tojásokat haladéktalanul zároltuk szerdán, és visszahívtuk az országos üzlethálózatunk valamennyi üzletegységéből.

– Sajnos elképzelhető, hogy vásárlónk valóban talált ilyen kódszámú tojást a szolnoki üzletben.

„Amennyiben valaki ilyen tojást vásárolt, azt visszahozhatja hozzánk, és mi visszafizetjük az árát”

A mezőhéki tojótelep tulajdonosi köre a vizsgálat lezártáig nem kíván nyilatkozni.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, nem biztos, hogy a tojótelep hibázott, elképzelhető, hogy a szerhamisítási ügy jóhiszemű áldozatai.

Teljesen jóhiszeműen is eljárhattak a cégnél

– A Fipronilt rovarirtó szerekben használják hatóanyagként, megtalálható a nem emberi fogyasztásra, azaz kedvtelésből tartott állatok számára gyártott élősködők elleni szerekben, például a bolhairtókban is – tájékoztatta lapunkat egy megyei állatorvos.

– Élelmiszer célból tartott állatoknál egész Európában tiltott a használata. A szer az ízeltlábúak idegrendszerét támadva elpusztítja azokat, az állatainkra és az emberre viszont veszélytelen.

– Az így kezelt állat szervezetében azonban felhalmozódhat, és azt elfogyasztva, nagyobb mennyiségben már okozhat problémát embernél is, például károsítja a májat.

A tojásszennyezéses botrány Hollandiából indult, miután egy ottani cég két növényi alapú termékbe, a DEGA–16-ba, valamint a Copper Boost elnevezésű készítménybe kevert illegálisan fipronilt.

Elképzelhető, hogy az érintett cég a hamisított szereket használta az üzemben, így nem tudta, hogy megfertőződhetnek a tojások.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!