Planet Budapest 2021

2021.12.01. 19:50

Süli János: atomenergia nélkül nincs zöld jövő és alacsony rezsi

Atomenergia nélkül nincs klímavédelem, nincs zöld jövő és nincs alacsony rezsi – hangsúlyozta Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának létesítéséért felelős tárca nélküli miniszter a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón tartott előadásában szerdán.

A magyar kormány célja, hogy olyan, a kor legszigorúbb elvárásainak megfelelő, kiváló műszaki színvonalú, biztonságosan működő két új blokk épüljön fel Pakson, amely évtizedeken át hozzá tud járulni Magyarország szén-dioxid-mentes villamosenergia-ellátásához – fejtette ki.

A magyar kormány felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy a megújuló energiaforrások mellett hosszú távon épít az atomenergiára, hiszen csak így lehet érvényesíteni az ellátásbiztonsági szempontokat – jelentette ki Süli János.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország áramigényének harmadát a paksi atomerőműben állítják elő.

A tárca nélküli miniszter felidézte: azzal, hogy a visegrádi országok kiállnak az atomenergia alkalmazása mellett, fenntartható utat választottak. Ezt az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának (UNECE) tanulmánya is alátámasztja, amely az atomenergiát jelöli meg a leginkább klímabarát energiaforrásként. Számításaik szerint az atomenergia szén-dioxid-kibocsátása, földterület- és nyersanyagszükséglete még a megújuló energiaforrásokénál is alacsonyabb – jelezte.

Magyarország elkötelezett az atomenergia alkalmazása mellett – hangsúlyozta Süli János.

Előadásában elmondta: az Európai Unió országaiban egyre nagyobb terhet ró a lakosságra a növekvő rezsiköltség, az uniós tagállamok közül ugyanakkor Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági áramár. Pontosan a harmada annak az összegnek, amennyit Berlinben egy fogyasztó fizet – tette hozzá.

Süli János kitért arra is, hogy a fővállalkozó Roszatom technológiája lehetővé teszi, hogy a legszigorúbb nemzetközi előírásokkal összhangban valósuljon meg a Paks II. projekt.

Ismertette: Paks II. már rendelkezik jogerős környezetvédelmi engedéllyel és telephelyengedéllyel, folyamatban van a létesítési engedély elbírálása. Az elmúlt hetekben indult a reaktortartályok engedélyezése, miközben a felvonulási területen már zajlik a kiszolgáló épületek kivitelezése, a leendő blokkok helyszínén pedig megkezdődtek a résfal- és a talajmegerősítés tesztek munkálatai.

Az atomerőmű megépítése rendkívül komplex folyamat, de megéri, stratégiai, pénzügyi és klímavédelmi szempontból egyaránt – fogalmazott a tárca nélküli miniszter.

Borítóképünkön Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!