Bulvár-celeb

2024.04.08. 05:00

Új törvény vethet véget a kiskorúak energiaital-fogyasztásának

Már a parlament előtt van a törvényjavaslat, amely betiltja az energiaitalok eladását kiskorúaknak.

MW

A kiskorúak egyötöde rendszeresen iszik energiaitalt

Forrás: Shutterstock

Ez azt jelenti, hogy akár már nyártól betiltanák a 18 éven aluliak számára az energiaitalt, és azok a boltok, amelyek mégis kiszolgálják őket, súlyos büntetést kaphatnak: akár átmeneti bezárás is lehet a következménye.

Tilos tizennyolcadik életévet be nem töltött személy részére a népegészségügyi termékadóról szóló törvényben meghatározott energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni

– olvasható a kedden, Hollik István (KDNP) és Nacsa Lőrinc (KDNP) által benyújtott törvényjavaslatban.

A kezdeményezés már tavaly októberben elindult, akkor elkezdte a törvényhozás megvizsgálni az energiaitalok gyerekekre gyakorolt hatását. 

Egy felmérés szerint a magyar fiatalok 78 százaléka fogyaszt energiaitalt, sőt, állítólag minden ötödik 10–14 éves gyerek rendszeresen fogyasztja reggelire.

Mint a törvényjavaslatot jegyző politikusok elmondták, az elmúlt hónapokban sok szakemberrel, orvossal (Magyar Kardiológusok Társasága, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ) egyeztettek, akik megerősítették, hogy ez súlyos egészségügyi kockázat a fiatalok számára, ugyanis egyre többen szorulnak kórházi kezelésre a túlzott energiaital-fogyasztás miatt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában