fejlesztés

2020.12.03. 17:21

Szijjártó Péter megállapodott Párizsban a Schneider Electric magyarországi bővítéseiről

A beruházás értéke négy és fél milliárd forint, amelyhez a kormány 600 millió forintos támogatást biztosít.

Megállapodást kötött Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Schneider Electric vezetőivel Párizsban csütörtökön az elektronikai vállalat magyarországi gyárainak bővítéséről.

„Európa egyik legnagyobb elektronikai cége a zalaegerszegi, a gyöngyösi és a kunszentmiklósi gyárat is bővíteni fogja” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Párizsban.

A beruházás értéke négy és fél milliárd forint, amelyhez a kormány 600 millió forintos támogatást biztosít.

Ezek a gyárak elsősorban az autóipari beszállításhoz és más elektronikai gyártáshoz állítanak elő különböző alkatrészeket.

A fejlesztés keretében a vállalat Budapestre hozza az egyik európai beszerzési központját, amelynek nyomán több mint száz új munkavállalót fognak alkalmazni a szolgáltató központjukban.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a francia beruházók a negyedik legnagyobb befektetők Magyarországon. Mintegy ötszáz céggel több mint 5 milliárd eurónyi beruházást hoztak Magyarországra és 45 ezer embernek biztosítanak munkát.

„A francia vállalatok a termelés és a szolgáltatás terén is szeretik Magyarországra hozni a beruházásaikat az alacsonyon adók, a jó infrastruktúra és a politikai stabilitásnak köszönhetően” – mondta Szijjártó.

„Az új világgazdasági korszak kezdetével különösen éles verseny folyik a beruházásokért, így egy-egy olyan beruházás, amely megvédi a munkahelyeket vagy újakat teremt, aranyat ér” – tette hozzá.

Szijjártó Péter találkozott az Opel korábbi gyárait üzemeltető francia Peugeot-csoport vezetőivel is, akik jelentős átalakításokat terveznek a Fiat Chryslerrel történő egyesülést követően. Céljuk, hogy a világ negyedik legnagyobb autóipari konglomerátuma jöjjön létre.

„Fontos, hogy felhívjuk az új vállalat vezetőinek a figyelmét, hogy Szentgotthárd eddig egy kifejezetten versenyképes és hatékony gyártóbázisa volt az Opelnek, majd a Peugeot-csoportnak” – hangsúlyozta.

Arra is emlékeztetett, hogy „idén kezdték meg az új generációs motorok gyártását, amelyből évente 350 ezer készül Szentgotthárdon”, és jelezte, hogy „van arra kapacitás, hogy ezt a számot bővíteni lehessen”.

Miután az új konglomerátum létrejöttével a Peugeot csoport felülvizsgálja az eddigi működését, a magyar kormány célja, hogy „Szentgotthárd a jövőben is egy fontos gyártóbázisa legyen a létrejövő új autóipari vállalatnak” – mondta a miniszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!