Ünnepi műsor

2022.03.15. 08:20

Erdélybe utazik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából az együttes muzsikusai 3 történelmi városba látogatnak el.

Erdélybe utazik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az első hangverseny március 15-én Kolozsváron lesz, a Kolozsvári Állami Magyar Operában. Március 16-án a marosvásárhelyi Kultúrpalotában lépnek fel, végül március 17-én Nagyváradon, a Szigligeti Színházban zárják turnéjukat.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar fontos küldetése a határon túli magyarsággal való kapcsolat ápolása.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából az együttes muzsikusai 3 történelmi városba látogatnak el, hogy közönségük előtt felidézzék a 19. és a 20. századi magyar zene néhány kiemelkedő alkotását. Erkel és Liszt, Bartók és Kodály művei méltó kifejezői a magyar nemzet hagyományainak és gondolkodásmódjának. Dallamaikban, feszes ritmusaikban és élénk hangsúlyaikban megjelenik többek között a nép érzelemvilága, szabadságvágya, büszkesége, reménye, harca, kudarca és a talpra állás ereje.

A koncertkörút során elhangzik többek között Erkeltől az Ünnepi nyitány, a Hunyadi Lászlóból Gara Mária áriája, Bartóktól a Magyar képek, Liszttől a II. magyar rapszódia, Beethoventől az Egmont-nyitány, op.84, Kodálytól a Székelyfonó, valamint a Felszállott a páva – változatok egy magyar népdalra. A programban a ráadás a Hunyadi Lászlóból a Palotás lesz.

Az egyetlen nem magyar mű, Beethoven Egmont-nyitánya sem illetéktelenül szerepel a programban, hiszen a műben kifejeződő szabadságvágy és hősiesség a magyar nép második nagy forradalma, 1956 jelképévé vált.

Kocsis Zoltán centenáriumához közeledő egykori zenekara, a Nemzeti Filharmonikusok karmestere a 3 estén az egyik legkiválóbb magyar dirigens, Kovács János, az operai és a szimfonikus repertoár Európa-szerte megbecsült tolmácsa. A koncertek szopránszólistája, a kolozsvári születésű Gebe-Fügi Renáta, a Kolozsvári Magyar Opera művésze.

A hazai közönség a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral és a Nemzeti Énekkarral legközelebb március 24-én, a Pesti Vigadóban találkozhat, ahol Bach János-passióját adják elő - áll az összegzésben.

Borítókép: MTI / Bruzák Noémi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában