Ajánló

2024.04.07. 22:48

Könyv a fanarióták felemelkedéséről

Franciául is megjelent Borsi-Kálmán Béla tanulmánykötete a román állameszme eredetéről.

Balázs D. Attila

A könyvet kedden mutatták be Párizsban, a Sorbonne egyetemhez tartozó Szláv Tudományok Intézetében. A történész egyetemi tanárnak a Magyar Szemle Könyvek gondozásában kiadott, Elvetélt bizánci reneszánszból Nagy-Románia. Egy állameszme etno­genezise című munkáját franciául Henri de Montety történész fordításában adta közre az Éditions des archives con­temporaines nevű rangos párizsi kiadó. 

A szerzőnek ez a második tanulmánykötete román sorskérdésekről, amely franciául is napvilágot látott. 

A most Párizsban megjelent tanulmány a fanarióták felemelkedését és 1821-es bukását tárja fel, mert elsősorban az ő nevükkel fémjelzett történelmi, társadalomtörténeti, geopolitikai környezetbe nyúlnak a „legendásan rugalmas, pragmatikus, szembetűnően hatékony”, vagyis eredendően kétkulacsos román politikai gondolkodás és politizálás gyökerei. Mint ismert, a 18. századot a román történelemben „fanarióta korszaknak” nevezik, mivel ebben az időszakban Moldva és Havasalföld uralkodói Konstantinápoly Fanar negyedének görög családjaiból származtak. Fontos megjegyezni, hogy 1821 és 1920 között, a nagyromán állameszme kialakulásának idején, ez a görög elit román nemzeti oligarchiává lényegült át. 

 

Borsi-Kálmán Béla az ELTE egyetemi tanára, a magyar–román kapcsolattörténet kutatója. A ma Romániához tartozó Csengerbagoson született 1948-ban. 1999-től 2015-ig diplomáciai szolgálatot teljesített a magyar nagykövetségen Bukarestben, majd Párizsban is. 

Könyvajánló

Borsi-Kálmán Béla: Elvetélt bizánci reneszánszból Nagy-Románia. Egy állameszme etnogenezise 
Kiadó: Magyarszemle.unas.hu, 2018. 
Ára: 2320 forint 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában