vívó-vb

2018.07.25. 12:30

Bronzérmet szereztek a férfi kardozók

Bronzérmet nyert a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású kardcsapat szerdán a kínai vívó-világbajnokságon, Vuhsziban.

Vuhszi, 2018. július 25. Gémesi Csanád (b) és a georgiai S. Bezandze a vívó világbajnokság férfi kard csapatversenyének bronzmérkõzésén a kínai Vuhsziben 2018. július 25-én. A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás alkotta csapat bronzérmet nyert a viadalon. (MTI/EPA/Aleksandar Plavevski)

Fotó: ALEKSANDAR PLAVEVSKI

A magyarok kedden a 16 között 45-34-re verték a japánokat, majd a verseny szerdai folytatását is jól kezdték, 45-43-ra nyertek a németek ellen. Az elődöntőben viszont 45-42-re kikaptak az olaszoktól, akiket bő egy hónapja legyőztek az újvidéki Európa-bajnokság döntőjében.

A harmadik helyet a magyar csapat magabiztos vívással harcolta ki: 45-36-ra bizonyult jobbnak Grúzia válogatottjánál. Az első hat asszóban fokozatosan növelte előnyét a Szilágyi, Szatmári, Gémesi hármas, így az utolsó kör előtt 30-16 volt az állás. Ezután Gémesi egy tussal kikapott, Szatmári döntetlent hozott össze, végül Szilágyi és Sandro Bazadze 40-27-ről kezdte meg a párharcát. Könnyűnek tűnt a befejezés, de nem az lett: a kétszeres olimpiai bajnok magyar kardozó sokáig nem találta a ritmust, Bazadze megérezte a lehetőséget és már 8-2-re is vezetett. Végül azonban Szilágyi eljutott 45-ig, és még maradt kilenc találat az előnyből. Decsi Tamás a bronzmérkőzésen nem vívott.

A kardválogatott a magyar küldöttség első érmét szerezte a múlt csütörtökön kezdődött és péntekig tartó világbajnokságon.

Az elődöntőben

Ezúttal az első három asszó után Szilágyi 5-2-es rajtjának köszönhetően a magyaroknál volt az előny, még úgy is, hogy a második párban olasz siker, a harmadikban pedig döntetlen született. 15-14-ről azonban az olaszok elléptek és a továbbiakban már ők irányítottak, menet közben nyolc tusra is nőtt a különbség. A hetedik asszó 22-30-ról indult, s bár az utolsó három párharcot a magyarok nyerték szűken, ez nem volt elég a fordításhoz.

Szilágyi és Szatmári ugyanannyi találatot adott, amennyit kapott, míg Gémesi mínusz eggyel, Decsi mínusz kettővel zárt – a vb honlapja szerint.

A negyeddöntőben

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád trió az első öt asszóban hátrányban volt, a hatodikban azonban Szilágyi 9-3-ra verte Benedikt Wagnert, ezzel 30-28-ra fordított. Ezután Gémesi 7-2-re kikapott Richard Hüberstől, Szatmári pedig 5-4-re Max Hartungtól, így az utolsó párban Szilágyi és az erdélyi származású Szabó Mátyás a németek 40-36-os vezetésénél ment fel a pástra. A kétszeres olimpiai bajnok magyar vívó azonban megint összehozott egy 9-3-as asszót, ezzel kiharcolta a továbbjutást.

Szilágyi plusz tízes, Szatmári mínusz hármas, Gémesi pedig mínusz ötös találati aránnyal fejezte be az összecsapást. Decsi Tamás nem vívott.

Borítókép: Gémesi Csanád (b) és a grúz S. Bezandze a vívó világbajnokság férfi kard csapatversenyének bronzmérkőzésén a kínai Vuhsziben 2018. július 25-én.

MTI / EPA / Aleksandar Plavevski

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!