Paralimpia 2020

2021.08.25. 11:24

Hajmási Éva kardban lecsúszott a dobogóról

A negyedik helyen végzett a tokiói paralimpia vívóversenyeinek első napján.

Tokió, 2021. augusztus 25. Hajmási Éva az ukrán Jevhenilija Breusz elleni asszó után a kerekesszékes vívás A. kategóriájának kard egyéni bronzmérkõzésén a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. augusztus 25-én. A magyar versenyzõ kikapott és a negyedik helyen végzett. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A nőknél az A kategóriában, melyben a vívás szempontjából kevésbé sérültek versenyeznek, Hajmási Éva a csoportjában, ahol még öt tusra mentek az asszók, olasz, lengyel és brit ellenfelét simán verte, az ukrántól szoros küzdelemben kikapott. Ezzel negyeddöntőbe került, ahol

a lengyel Kinga Drozdzzal csapott össze. Ebben az ütközetben komoly hátrányból kapaszkodott vissza, 5-12 is volt már az állás ellenfele javára, végül egy találattal ő győzött.

Az elődöntőben a kínai Csing Piennel vívott, méghozzá kiélezett csatát. Nagyon megnehezítette a 2019-ben egyéniben és csapatban is világbajnok ellenfele dolgát, aki csak az asszó vége felé tudott számára megnyugtatóan ellépni. Hajmási 9-12-ről 11-12-re felzárkózott – a kínai előbb korai indulás miatt kapott büntetőpontot, majd azért, mert elemelkedett a székéről -, a folytatásban viszont már csak Csing adott tust. Többször előfordult, hogy a magyar kardozó, bármennyire is próbált előre nyúlni, nem érte el a mélyen hátra hajló ellenfelét, aki viszont előbb-utóbb érvényes találatot tudott bevinni.

A bronzmérkőzésen a legutóbbi vb-n harmadik ukrán Jevhenija Breusz várt Hajmási Évára, aki egy robogóbaleset következtében elveszítette bal lábát térd felett. Az asszó 4-4-ig alakult szorosan, utána az ukrán akciói voltak pontosak, ennek eredményeként az egyperces szünetben már négytusos hátrányban volt a magyar vívó (4-8). A helyzet a folytatásban sem változott alapvetően, bár két videózás is kedvező eredménnyel zárult, a különbség érdemben nem csökkent, végül öt tusnyi lett.

„Most még nem örülök a negyedik helynek, mert éremért jöttem ide”

- mondta Hajmási Éva. „A dobogó legfelső fokán szerettem volna állni, mint minden sportoló. Aki kvótát szerez egy olimpiára, paralimpiára, az azért jön, hogy megnyerje. Viszont ha már szűkült a kör, akkor az éremnek is örültem volna.

A bronzmeccset nagyon sajnálom, negyediknek lenni nem jó érzés, de próbálom ezt majd megemészteni természetesen, és még van a tőr egyéni, meg a tőr csapat, amire teljes mértékben fogok készülni.”

Hozzátette, hogy az elődöntőben nem találta a megfelelő távolságot kínai ellenfelével szemben, az ukrán kardozó pedig, akivel a végén vívott, azért általában meg szokta őt verni.

Veres Amarilla ugyanitt kilencedik, Mező Boglárka a B kategóriában hatodik, a férfiaknál Osváth Richárd (A) hetedik, Tarjányi István (B) pedig nyolcadik lett.

Forrás: MTI

Borítókép: Hajmási Éva az ukrán Jevhenilija Breusz elleni asszó után a kerekesszékes vívás A. kategóriájának kard egyéni bronzmérkőzésén

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!