Jövevények

2024.07.05. 19:55

Színpompás egzotikus papagájok cseperednek a jászberényi madárbirodalomban – videóval

Jászberény külterületén, a porteleki tanyavilágban élő nyugdíjas neve bizonyára ismerősen cseng olvasóink számára, hiszen varázslatos papagájbirodalmáról korábban már írtunk. Négy év után újra meglátogattuk Tuza Józsefet, aki megmutatta hírportálunknak a tanya új lakóit. Nem mindennapi látványban volt részünk, ugyanis frissen kikelt, néhány órás bébipapagájokat is szemügyre vehettünk.

Illés Anita

Csodaszép, intelligens és hangos – talán ezekkel a jelzőkkel lehet legjobban leírni a papagáj faj királyát, az ara papagájt. Ezek a színes tollú trópusi szárnyasok teljesen lenyűgözték Tuza Józsefet, aki porteleki tanyáján mesés papagájbirodalmat hozott létre

papagáj
Szépen cseperednek a kis jövevények Tuza József porteleki papagájbirodalmában
Fotó: Pesti József

Nagyon sok szeretetet kapnak a kis papagájok 

Ottjártunkkor a bambuszligettel körülvett madárházakban csodálhattuk meg a színpompás díszmadarakat. Nemcsak feltűnő szépségükkel, hanem jellegzetes rikácsoló hangjukkal is felhívták magukra a figyelmet. Az állomány nemrég újabb fiókákkal gyarapodott, ara papagájok, kékhomlokú amazonok és nemes papagájok születtek a tanyán. Sok esetben sajnos a papagájok nem jó szülők, ezért József gondoskodik a kicsikről. Frissen kikelt, „néhány órás” és egy-két napos bébipapagájokat is szemügyre vehettünk az inkubátor alatt. A 1,5-2 hónapos cukiságok már egyre kevesebbet alszanak, kíváncsian tekintenek ki a dobozokból. Gazdájuktól rengeteg odafigyelést, törődést, szeretet kapnak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!