Szolnok

2017.07.10. 00:15

Ingyen igényelhető komposztláda

Sokan panaszkodnak, hogy ritkán szállítják el a zöld kukákat, így az a nyári időszakban kicsinek bizonyul, nem tudnak mit kezdeni a kerti zöldhulladékkal. Erre a legjobb megoldás a komposztláda, amit a megyeszékhelyen lakók most ingyen igényelhetnek.

Bihari Brigitta

Forrás: Shutterstock.com

 

Forrás: Shutterstock.com

A paraszti társadalmakban nem volt szemét, mindennek megtalálták a helyét. Ezt mintázzák a különböző környezetvédő technikák, mint például a komposztálás is. A legegyszerűbben újrahasznosítható a kerti zöld nyesedék és a konyhai maradék (kivétel déligyümölcsök héja a rengeteg vegyszerezés, és a húsfélék a fertőzésveszély miatt, kávézacc, tea, toll, szőr, pamut, gyapjú kerülhet bele) – tehát ami a zöld kukába menne. Ehhez csak egy komposztládára van szükségünk, amit manapság lehet kapni vagy készíteni fából, vesszőből vagy műanyagból.

Az egyszerűbb változat az időt használja, hogy összeérjenek, elbomoljanak az anyagok, és humusz jöjjön létre. Ehhez már akár 15 hét is elegendő, ha a diófalevelet máshova tesszük (ennek a lebomlására több időre van szükség, de komposztálható, ha számolunk ezzel), a fanyesedéket körülbelül 5 cm-re aprítjuk. Vannak gilisztás változatok is, ebben a bontási feladatok egy részét a gyűrűsférgek látják el.

A láda készülhet fából vagy műanyagból is
Forrás: Shutterstock.com

A megérett komposzt ingyenes humusz, amivel jól pótolható a kertünk (vagy ha lakásban komposztálunk, a balkonládáink) földjének tápanyagtartalma. Így nem kell fizetnünk a boltban a trágyáért, az értékes zöldhulladék nálunk hoz hasznot.

Sokan ódzkodnak, mert úgy vélik, hogy a komposzt büdös. Ez nem igaz. Kis munkával; forgatással, levegőztetéssel a lebontó baktériumok és gombák humuszt készítenek, és nem indul be a büdös rothadási folyamat. Fontos még figyelnünk a víz arányára is; a készülő komposztunk nedvességtartalma akkor megfelelő, ha markunkban összenyomva összetapad, de nem tudunk vizet kipréselni belőle.

Ilyen a jó állagú komposzt
Forrás: Shutterstock.com

Szolnokon 4000 komposztláda ingyen igényelhető szolnoki lakosoknak az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft-nél. Szalay Ferenc polgármester úr honlapunknak elmondta, hogy eddig mintegy 200 láda talált gazdára.

Az igényléshez a vállalat honlapjáról kell az igénylőlapot letölteni, és eljuttatni postán vagy e-mailben a megadott címre. A beérkező lapokat ellenőrzik, elbírálják, felhívják az igénylőt és tájékoztatják a további lépésekről.

A komposztláda mérete 300 liter (lapra szerelten 1mx0,5m), az elszállításról és az összeszerelésről a megrendelőnek kell gondoskodnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!