EGY KIS MÚLTIDÉZŐ

2018.07.01. 20:00

A hatvanas években döbbenetes változás kezdődött Szolnokon

Teljesen átalakult a városkép.

Szoljon.hu

Panelházak a vasútállomás környékén, 1975.

Forrás: BAUER SÁNDOR/ Fortepan

Az 1960-as évek elejéig szinte alig történt változás, kissé szürke, kopott város volt Szolnok. Aztán a hatvanas évektől valami elindult, nem kis arculatváltáson esett át a város. Mikor 1962-ben elkészült a város általános városrendezési és fejlesztési terve, azzal együtt a Kossuth tér földszintes épületeit kezdték felváltani a három-négyemeletes házak. De a hatvanas években kezdődött a Tisza-parti iskolasor építése, amit a Zagyván túl a MÁV Kórház, illetve a Baross úton a pártszékház megépítése követett.

A MÁV Kórház és Rendelőintézet, 1969.
Fotó: KRISTEK PÁL/Fortepan

1963-ban készült el az új közúti híd is a Tiszán, sőt, az ötvenes években elkezdett építkezése is ezekben az években (1968-1975) folytatódott.

A hetvenes évek beköszönte sem vetett gátat az átalakulási folyamatnak. 1970-ben felüljáró épült a jászberényi úton, majd jelentősebb lakásépítkezések kezdődtek a Bálvány utca és a Szántó körút térségében, a Vegyiművek lakótelepen, a Zagyván túli városrészben, a Ságvári körút akkoriban frissen megnyitott szakaszán, de a bombázások során súlyos károkat elszenvedett Jósika úton és a Mátyás király úton is.

De a toronyházak is ekkor robbantak be a város életébe: először a színház melletti tízemeletes honvédségi ház magasodott minden más épület fölé, majd jött a a városközponti, a vasútállomás melletti, a Várkonyi téri és a Zagyvaparti toronyház.

Nem is beszélve a panelházakról, a hetvenes években egymás után épültek a panel-lakótelepek: először a József Attila és az Ady Endre úton, majd Zagyva-parton és a Zagyván túl, a Várkonyi tér környékén, a vasútállomás környékén, és legvégül a Széchenyi városrészen.

Panelházak a vasútállomás környékén, 1975.
Fotó: BAUER SÁNDOR/ Fortepan

Óriási mértékben javult a lakások közműellátottsága, a villany bevezetése már alapvetőnek számított, és 1973-ban a közüzemi vízhálózatba is be volt már kapcsolva a lakások több mint fele. De a hatvanas-hetvenes években bővült a csatornahálózat is majd ötszörösére, illetve 1960 és 1975 között 75 kilométer hosszú gázvezeték is épült.

A városközpont megújulásának Szolnok 900 éves jubileuma (1975) még egy löketet adott: új autóbusz-pályaudvar épült, elkészült a Pelikán Hotel, a Centrum és a Domus Áruház, sőt, elkezdték építeni az új művelődési központot is.

Épül a Centrum Áruház, 1974.
Fotó: UVATERV/ Fortepan

És ez még mindig nem minden! A Hetényi Géza Kórházat 260 ággyal bővítették ezekben az években, illetve ekkor kaptunk sportcsarnokot, stadiont a Tiszaligetben.

A Sportcsarnok, 1976.
Fotó: MHSZ/Fortepan

Persze a legjelentősebb évfordulós beruházás mindenképp a vasútállomás és a Jubileum tér befejezése volt: az évfordulóra elkészült az emlékmű, az új vasútállomás és a 24 emeletes toronyház.

A 24 emeletes toronyház és az emlékmű a Jubileum téren, 1975.
Fotó: MAGYAR RENDŐR/Fortepan

Forrás: Gulyás Katalin: A konszolidálódott szocializmus évtizedei In.: Szolnok Könyve

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!