jászkunság

2021.11.23. 17:28

Hogyan készítsük fel kertünk növényeit a közelgő télre?

Az egész éven át, szakadatlanul tartó dolgos munkák után ideje elvégeznünk az utolsó simításokat kertünkben. Zárómozzanatként fel kell készítenünk növényeinket a télre, és a lemosó permetezéseket is el kell végeznünk, hiszen ez ­képezi majd az alapját a jövő évi növényvédelemnek.

Köllő Judit

Az összegyűjtött avar feleslegesnek tűnhet, pedig akár növényeink fagyvédelmére is felhasználhatjuk!

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A pihenés időszaka előtt fontos átgondolni, hogy melyek azok a tevékenységek, amikkel hozzájárultunk kertünk javulásához. Érdemes megtervezni a következő évi ültetéseket, illetve növénybeszerzéseket – ezzel is segítve a tavaszi munkákat – kezdte egy átfogó tanáccsal Papp Károly, a szolnoki Jász-Gazdász Kft. gazdabolt legtapasztaltabb kertművelője és eladója.

– A téliesítés nagyon fontos a növények szempontjából, bár még nem tudhatjuk, milyen hideg idő vár ránk, mindig érdemes a leghűvösebbre felkészülni – hangsúlyozza a szakember. – Az év közben vásárolt növényeknek komolyabb fagyvédelmet kell biztosítani, mindezt száraz levéllel, avarral, szalmával, szénával vagy fátyolfóliával tehetjük meg. Fontos, hogy ne mezőgazdasági fóliát használjunk erre a célra, hiszen az nem szellőzik!

Ma már sokan banán-, citrom- vagy narancsfákat vásárolnak, melyek nem bírják a mi éghajlatunkat, így ezeknek még inkább biztosítanunk kell a megfelelő téliesítést.

– Takarónövényekkel elérhetjük, hogy pár fokkal melegebb talajt biztosítsunk a növény gyökerének – magyarázta a kertész. – A fátyolfóliával viszont elérhetjük, hogy megfelelő védelmet biztosítson ezeknek a fajoknak is a fagy ellen – tette hozzá a tapasztalt kertész.

Papp Károly arra is figyelmeztetett, hogy az őszi munkák után nem feltétlenül kell úgy kinéznie kertünknek, mint a Góbi sivatag. Fontos figyelnünk növényeink védelmére, ezért a lehullott faleveleket felhasználhatjuk talajtakarásra, később pedig komposztálásra. Hiszen tavasszal a talajban lévő baktériumok segítségével a növény fel tudja majd venni az általuk feldolgozott anyagokat.

– A pampafüvet szükséges ebben az időszakban összekötnünk a csúcsáig, melyet kedves kinézete alapján sokan ki is dekorálnak – sorolta a további teendőket Károly. – Minderre azért van szükség, mert a télen ráesett hó abban a pillanatban szétteríti a növényt, és így tavasszal sokkal nehezebben kezelhetjük. A pampafű mellett a kisebb tuják és fenyők esetében is érdemes hasonlóan eljárni.

Az összegyűjtött avar feleslegesnek tűnhet, pedig akár növényeink fagyvédelmére is felhasználhatjuk!
Fotó: Illusztrációfotó / Shutterstock

Még ősszel ültessük el a virágzó árvácskákat is, melyekkel egy kis színt csempészhetünk a mínusz fokokba.

– Az árvácska egy igazán különleges növény – tért ki a részletekre a kertművelő. – Hiszen semmi baja sem lesz a hidegtől, és még tavasszal is virágzik. Esetében is a talajra helyezett kisebb falevelekkel tudjuk védeni gyökerét. A leanderek például mínusz öt fokig bírják a hideg időt, ezért ezeket fátyolfóliával kell átteleltetni. A cserepes dísznövények teleltetése pedig igazán egyszerű, azonban sokan azt rontják el, hogy erkélyről a lakásukba viszik, melynek következtében elpusztulnak. A muskátlik például öt-tíz fokos különbséget bírnak el, így a lakásban való tárolás helyett tegyük a folyosóra.

Február elején – a jó idő függvényében – korai metszést végezhetünk majd, és készülhetünk a márciusi veteményezésre. Fontos figyelnünk a szerszámok eltakarítására is, ugyanis ilyenkor a fűnyíróba hagyott fűnek köszönhetően tavasszal patkányfészkeket is találhatunk. A kisebb szerszámokat pedig meg kell élezni és olajozni, majd eltenni a következő évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!