Galériával

2022.01.13. 13:55

A solymászat rejtelmeibe avatták be a fiatalokat Jászfényszarun

Nemzeti örökségünk, a solymászat rejtelmeit ismerhették meg a fiatalok a Hungarikumok Jászfényszarun című program keretében. A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, valamint a Magyar Solymász Egyesület tagjai a minap ennek az ősi magyar vadászati módnak a hagyományait, értékeit mutatták be. Felhívták a figyelmet a környezettudatos vadászatra, valamint az ember és a természet harmonikus együttélésére is.

Illés Anita

A szervezők a ragadozó madaras vadászat értékeivel ismertették meg a diákokat Fotó: Pesti József

Kamcsatkai héjával, harris ölyvvel, vándorsólymokkal és pointer vadászkutyákkal vonultak fel a solymászok kedden délelőtt a régi vásártér területére, ahol az általános iskolások már kíváncsian várták a látványos, számos érdekességet ígérő bemutatót. A Hungarikumok Jászfényszarun elnevezésű értékőrző programot immár negyedik alkalommal szervezték meg, melyet a különböző korosztályoknak megfelelően állítanak össze. 

S hogy honnan származik a kezdeményezés ötlete? Erről Ézsiás Vencelt, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség jászfényszarui alelnökét kérdeztük. 

– A Jászfényszarui Vadásztársaság már évek óta jó kapcsolatokat ápol a solymászokkal, akiket többször vendégül láttak a településen.

Ez a jászsági terület kiváló a ragadozó madaras vadászatra,

melyhez magasfeszültségű vezeték nélküli, viszonylag nyílt, áttekinthető terep áll rendelkezésre. Felmerült bennünk az ötlet, mi lenne, ha a gyerekeknek is megmutatnánk ezt az ősi vadászati kultúrát – avatott be a részletekbe az alelnök. 

Az eseményt évről évre a Jászfényszarui Vadásztársaság, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, a Magyar Solymász Egyesület és az önkormányzat közösen szervezi meg. Mivel a magyar huszár és a solymászat is hungarikummá vált, a program keretében nemzeti örökségünk értéktárának kincseit szeretnék megismertetni a helyi fiatalokkal. 

Az idomított vadászmadarak szabadon repülve, a vad közvetlen elejtőjeként vesznek részt a vadászaton.

Nemcsak sólymokkal vadásznak eredményesen, hanem különböző sas, héja és ölyvfélékkel is. A különleges bemutató megnyitóját Lakatos Anna, a gödöllői Koronauradalmi Vadászkürt Együttes vezetője vadászkürttel kísérte. Felidézte, hogy őseink a kürttel hogyan irányították a vadászatot. Természetvédelmi előadásokkal hívták fel a gyerekek figyelmét többek között a fenntartható vadászat fontosságára, az ember és a természet harmonikus együttélésére.

Évről évre új elemekkel bővítik a bemutatót a szervezők

– Olyan vadászati kultúrát ismerhettek meg a fiatalok, ahol a puskás vadászattal ellentétben egyenlő esélye van a vadon élő madárnak és a zsákmányoló ragadozónak. A ragadozó madaras vadászat során kevés az elesett vad. Természetközeli módon általában azok az egyedek esnek áldozatul, amelyeknek az egészségi állapota, röpképessége nem annyira jó. Tehát tulajdonképpen a természetes szelekció érvényesül – mutatott rá Ézsiás Vencel, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség jászfényszarui alelnöke. 

A gyerekek testközelből nézhették meg a ragadozókat, sőt meg is simogathatták őket. Bepillanthattak a solymász, a vadászkutya és a madár közös munkájába. Mivel évről évre visszatérő programról van szó, a szervezők igyekeznek mindig új elemekkel bővíteni azt. Idén például kamcsatkai héját és a Dél-Amerikában honos harris ölyvet is bevontak az élő bemutatóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!