Zichó Viktor

2023.03.19. 11:38

Szolnokon tartott előadást az extrém sportoló, aki Afrika legmagasabb csúcsát is megmászta

Zichó Viktor, energetikai mérnök, extrém sportoló, a fenntarthatóság nagykövete ezúttal Szolnokra látogatott a Hild Viktor Könyvtár és Közösségi Térbe, ahol extrém utazásairól mesélt a helybélieknek. A közel másfél órás előadás során kiderült, hogy számtalan megmérettetés és nehéz pillanat vezetett a célhoz.

K. J.

Zichó Viktor

Fotó: Nagy Balázs

Zichó Viktor ugyanis tizenháromezer kilométert tekert Dardzsilingig, a Kilimandzsárón egy teljes éjszakán át gyalogolt kezében a kerékpárjával, a múlt év végén pedig egy fekvőbringával eltekert a Nordkappig, Európa legészakibb pontjáig. 

2018-ig egy irodában dolgoztam energetikai mérnökként 

– mondta előadásában Zichó Viktor, extrém sportoló. 

– Ezt követően egy radikális változtatásra volt szükségem, így elsőként a kalandot és a fenntarthatóságot helyeztem előtérbe. Lassan már öt éve, hogy hegymászó és kerékpáros expedíciókat csinálok a föld különböző pontjain. Előadásaim során nem győzöm elégszer hangsúlyozni a fenntarthatóság fontosságát. 

A hegymászóként ismert kerékpáros utazó, Zichó Viktor extrém expedícióit történelmi alakok és a fenntartható közlekedés népszerűsítése egyaránt inspirálják.

– A húszas éveim elején olvastam Kőrösi Csoma Sándor úti naplóját, ami elképesztően inspiráló volt számomra. Két évvel ezelőtt azaz ötletem támadt, hogy meg szeretném mászni a Himaláját – folytatta mondanivalóját Viktor. 

– Mindez egy 5500 kilométeres kerékpáros-hegymászó túra lesz, amelyre egy többlépcsős felkészülésre van szükség. Az első ilyen megmérettetés az volt, hogy az Indiai-óceán partjától Afrika legmagasabb csúcsáig bringáztam. Az út során számtalan csodálatos élménnyel gazdagodtam. Nem telt el úgy nap, hogy ne kellett volna bicikli gumi belsőt cserélnem, vagy renoválnom. Az első 110 kilométernyi tekerésem után már nagyon szerettem volna sátrat verni valahol, így ahogy haladtam a szavannán, rátaláltam egy kunyhóra, amelynek a területére belépve a tulajdonosok szívesen fogadtak. Óva intettek a földes pusztában való tanyázástól, hiszen éjszakánként elefántok sétálgattak a területen. Számtalan útitársam akadt a Kilimandzsáró felé vezető úton, akik folyamatosan vendégül akartak látni. 

Az egyik túravezetőm David családja a túrát követően hatalmas szeretettel fogadott engem. Az út végén David fia teljesen el volt ragadtatva a biciklimtől, hiszen sosem látott még ilyet, így hosszas gondolkodás után arra jutottam, hogy neki ajándékozom, hiszen ő sokkal nagyobb hasznát veszi, mint jómagam. Ezért is célom, hogy kirándulásaim során a hosszú távon fenntartható közlekedési formákat hirdessem. Hiszek a vonat és a kerékpár ötvözésében, márpedig Európa jól kiépített vasúti hálózattal rendelkezik, majdhogynem bárhová el lehet jutni ezzel a kombinációval. 

Az extrém túrista a Kilimandzsárót követően a múlt év végén fekvőbringával eltekert a Nordkappig, Európa legészakibb pontjáig, ahol a Sarki fény csodálatos látványa tárult a szeme elé. Elmondása szerint a nehéznek tűnő helyzeteket nem szenvedésként vagy kényelmetlenségként éle meg, ugyanis fázni vagy izzadni sem olyan rossz dolog szerinte. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!