Galériával

2023.09.26. 11:00

A kiszi illata csábította kóstolásra a kunszentmártoniakat

Őszi hangulat lengte be a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum udvarát szombaton. A napot a hagyományok szerint Szent Mihály napi tűzgyújtással zárták.

Pakainé Pusztai Nóra

Sütőtök kóstolásra is volt lehetőség a fesztiválon

Fotó: Gulácsi Ferenc

A nőklub segítségével főtt a kiszi, sütőtököt kóstolhattak az érdeklődők a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum udvarán szombaton. A hagyományok jegyében szerveztek őszi fesztivált.

– Színházi előadással kedveskedtünk, illetve a betakarításhoz köthető munkálatokat próbálhattak ki a gyerekek például szőlő sutulást, kukoricamorzsolást, -darálást. Ezeket szinte minden évben nagy élvezettel és odaadással végzik. A mustból kortyolhattak is – sorolta a programokat Hegedűs Krisztián, a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ igazgatója.

Az udvarra egyéb kísérőprogramokat is szerveztek, népi játszótér várta a legkisebbeket. Fél nyolctól egy budapesti rock’n’roll zenekar szórakoztatta a közönséget. Még annak ellenére is sokan maradtak, hogy nagy mennyiségű eső zúdult Kunszentmártonra. A napot a hagyományok szerint Szent Mihály napi tűzgyújtással zárták.

– Az új kiállítás termeiben rendhagyó tárlatvezetést tartottam. A kerti dekorverseny során mindenki megmutathatta kreativitását – részletezte az igazgató, majd hozzátette, az adventi időszak programjainak szervezését kezdik.

Gyümölcspárlatok versenyeztek

Az Őszi fesztivál részeként immár hatodik alkalommal hirdették meg a Tiszazugi Gyümölcspárlatok versenyét. A benevezett 66 italt a Jászsági Pálinka Lovagrend, Szicsek János, a Szicsek pálinkafőzde vezetője és Kovács Gábor a Zsoldos Pálinkamanufaktúra vezetője zsűrizte.

– Ennyien még sosem neveztek a versenyünkre, nagy siker volt. Értékes nyereményeket oszthattunk ki a bronz, ezüst és arany minősítést elért párlatok készítőinek – mondta Hegedűs Krisztián, a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ igazgatója.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!