Szoljon podcast

2023.11.15. 18:37

A magyar lakosság felének volt már valamikor alvászavara

A szoljon.hu podcastjében a Szolnoki Alváscentrum alapítójával dr. Buczkó Istvánnal járjuk körbe nem csak a probléma okait, de annak kutatását és gyógyítását is. A szakemberrel Turcsányi János beszélgetett.

Turcsányi János

Vendégünk: dr. Buczkó István

Életünk 1/3-t alvással töltjük, mely átlagosan 25 évet jelent. Az egyik leggyakoribb panasz, amivel az emberek orvoshoz fordulnak az alvászavarok, amelyek három fő csoportba sorolhatók: álmatlanság (insomnia), idegrendszeri eredetű problémák és mély alvás közbeni zavarok (paraszomnia).

Az alvászavarok egyszerre jelentenek tünetet és betegséget. Mindkét esetben komolyan kell venni, mivel az alvászavarok nem csak a szervezet regenerálódását nehezítik meg, hanem a mindennapos fizikai és szellemi tevékenység végzését is ellehetetleníthetik. Alvásigényünk mértéke egyénenként és életkoronként igen különböző. Csecsemőkorban napi 20-22 órát alszunk, a gyermekkor alatt az alvás mennyisége fokozatosan csökken. Felnőttkorban átlagosan 6-8 óra az alvásigényünk, de ez széles keretek között mozoghat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!