Szoljon podcast

2023.12.20. 19:30

Ilyés Annamária: A szoptatás jelentősége több, mint pusztán táplálás

Nincs tökéletesebb forrás egy kisbaba számára az anyatejnél, amely az élet maga. A szoptatás csodálatos kötelék anya és gyermeke között, jelentősége felbecsülhetetlen. Mégis sok tévhit övezi, amelyeket Ilyés Annamária laktációs szaktanácsadó igyekszik eloszlatni.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Vendégünk: Ilyés Annamária laktációs szaktanácsadó

Fotó: Kocsis-Szabó Lilla Laura

– Szeretnék rávilágítani egy alapvető különbségre, anyatejes táplálás és szoptatás között. Utóbbi ugyanis jóval több, mint pusztán a kisbaba megetetése. A szoptatás tulajdonképpen a nagybetűs „minden” – kezdte a szolnoki szakember.

Kiemelte, ideális esetben nem csak akkor igényli ezt a pici, amikor éhes. Ha szomjas, fáradt, fejlődési ugrásban van, az édesanyja közelségére vágyik, azokban az esetekben is ez  a legkézenfekvőbb megoldás számára. 

– A szoptatás tehát túlmutat a táplálási funkción – hangsúlyozta. Ilyés Annamária rávilágított, manapság nagyon jellemző, hogy mindent mérni szeretnének az édesanyák, szakemberek, aminek megannyi előnye mellett, legalább ugyanannyi hátránya is van.

– Roppant frusztráló, amikor elvárásokhoz, számokhoz akarunk igazodni. Persze jó, ha van egy alap, amihez tartunk, de a szoptatás esetében alapvetően nem kell időpontokat meghatároznunk. Főleg, ha igény szerinti szoptatással szeretnénk táplálni a kisbabánkat –  magyarázta.

Tévhit az is, hogy az újszülöttek és csecsemők manipulatív céllal „sírják ki” igényeik szerint az édesanya mellét.  A szakember szerint azzal sem lehet elkapatni a kicsiket, ha minden jelzésükre reagálunk.

– Ezzel azt az alapot adjuk meg vele, amire neki szüksége van az ideális megérkezéshez, létezéshez. A megbízhatóság, kiszámíthatóság legerősebb alapjait fektetjük le számukra az első időkben. Persze nehéz eligazodni a megannyi tanács és hang között – mondta Ilyés Annamária.

Hozzátette, ennek oka lehet az is, hogy még mindig erősek a korábbi korok nézetei, amelyek szerint a kicsi igényeihez való túlzott igazodás nem vezet jóra. Egy kisbaba érkezése pedig nem kizárólag az édesanyát, édesapát érinti, a család, a barátok is nagyon várják az apróságokat. Ilyenkor sokan hajlamosak pusztán jó szándékból tanácsokkal, történetekkel traktálni a leendő családot, ami sok esetben egy plusz nyomást tesz a szülőkre.  A szakember kiemelte, a nők jelentős része képes a szoptatásra.

A felmenők sikertelensége ezen a területen, nem „örökölhető”. Az tehát tévhit, hogy ha valakinek ez nem sikerült a családban, a leendő édesanyának sem fog. Sok minden múlik a hozzáálláson, kitartáson.

– A nők nagyjából kilencvenöt, kilencvennyolc százaléka képes a szoptatásra. A további két százalékban vannak a nagyon szélsőséges esetek, amikor mondjuk mirigyállomány elégtelenségről beszélhetünk. Vagyis nincs meg a mellben az a szövetállomány réteg, amelyik a tejet termelni. Ilyenkor a szoptatás gyakorlatilag lehetetlen az édesanya számára – magyarázta.

A szakember kiemelte, a várandósság korai szakaszában, a védőnővel való első találkozásokkor erről illik meggyőződni. Ezentúl a terhességgel létrejövő hormonváltozások nagyon erősen hatnak a mell állományára. Ezeknek igen egyértelmű jelei vannak, amelyeket ha nem tapasztal a várandós, illetve a szakember, már az is beszédes, ilyenkor érdemes ultrahang vizsgálattal ellenőrizni a gyanút.

– Megoldásként ilyen esetekben indokolt a donor tej receptre történő felírása – mondta.

Ilyés Annamária kiemelte, sokféle problémával keresik meg az édesanyák, a legtöbbször mindig kiderül, hogy a saját maguk és a környezet, társadalom elvárásai azok, amelyek alól fel kell szabadulniuk, ahhoz, hogy a szoptatás sikeres legyen.

– Emellett az édesapák támogató szerepe sem elhanyagolható. A szülési utáni első időkben megannyi változás éri az újdonsült családot. Az édesanya ráadásul, amellett, hogy igyekszik a szoptatásban, a kicsi ellátásában helytállni, egy sor, a hormonok által előidézett érzelmi hullámvölgybe is belekerül. Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban valódi csapatként működjön együtt a pár, ez mindkettejük számára sok könnyebbséget hozhat – magyarázta.

Gazdag tapasztalatokkal segít

Ilyés Annamária védőnőként diplomázott, majd 2012-ben a Semmelweis Egyetemen tett sikeres laktációs szaktanácsadói vizsgát, amelyet azóta már kétszer megújított. Három felnőtt fia van, így igen sokrétű tapasztalatokkal képes segíteni a hozzá fordulókat.

– A szülővé válás egy hatalmas önismereti utazás, aminek soha nincs vége. Minden nehézség, amit adott pillanatban tapasztalunk, később eltörpül egy újonnan érkező helyzet mellett. Bármilyen szakaszban is legyünk éppen, igyekezzünk arra gondolni, hogy az bizony átmeneti. És törekedjünk arra, hogy élvezzük a különleges pillanatokat, amennyire csak lehet – tanácsolja Ilyés Annamária.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!