Karcag

2017.07.08. 17:21

Biztosított hazánk búza ellátása és még exportra is jut

A Debreceni Egyetem karcagi kutatóintézetében is megkezdődött a búza aratása. A saját nemesítésű fajtáik közepes termést ígérnek. Erről dr. Zsembeli József igazgató számolt be az intézet búzatáblájánál tartott pénteki határszemlén dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek.

Daróczi Erzsébet

- Elég vegyesek búzából a kilátásaink, bár a kedvezőtlen idei időjáráshoz képest egy jó közepes termésre számíthatunk. Megviselte az őszi kalászosokat a kemény, hómentes tél, a tavaszi csapadékhiány (meggyőződésem, hogy legalább 200 milliméter csapadék hiányzik), s még volt egy erős lehűlés is késő tavasszal, így kisebbek a szemek. Ebben a táblában 5 tonnás termésátlagra számítunk, amivel elégedettek lehetünk. Ez egy viszonylag jobb termőképességű terület, s tudna ez a nagykunsági tájökológiai környezethez alkalmazkodó búzafajtánk (Bendegúz) 7- 8 tonnát is – mondta el honlapunknak dr. Zsembeli József igazgató.

- Hol tart az aratás? – kérdeztük dr. Fazekas Sándort.

- Javában tart a munka, országszerte bármerre utazunk, láthatjuk a kombájnokat, szállító járműveket. Elmondhatjuk, hogy az idei búzakilátások bíztatóak, átlagos, vagy annál valamivel jobb termésátlagra számíthatunk. Ez azt jelenti, hogy a közel 1 millió hektáros búza vetésterületről hektáronként 5,4 tonnás termésátlag várható, ami elmarad a tavalyi rekordterméstől, de biztosítja az ország kenyérgabona-, illetve takarmány- és vetőmagellátását, és még az export piacokra is kellő mennyiség jut.

– Jelenleg már 50 ezer hektárról levágták a gabonát, a munka dandárja azonban még hátra van. Ma a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetében is megkezdődött a Bendegúz búza aratása, de itt is várható terméskiesés.

– Országos szinten az agrár kárenyhítési rendszerben mintegy 113 ezer hektárról jeleztek csapadékhiányt, illetve más pusztító csapásokat, így a jégeső és esőkárokat, ezek hatásfelmérése még folyik, utána tudjuk majd az érintett, mintegy 10 ezer gazdálkodó kárát megtéríteni – sorolta a tárcavezető.

– Az őszi árpa aratása 60 %-on áll. Ott 5 tonna körüli a hozam, és a többi aratásra váró terménynél is folyamatosan dolgoznak a mezőgazdasági szakemberek. A felvásárlási árakról a miniszter elmondta, jelenleg nyomottak az árak, de arra számít, hogy emelkedni fognak, hiszen Európa jó néhány országában a hihetetlen aszály miatt nagyon nagy terméskiesések várhatóak. A világpiac határozza meg a búza árakat, a legfontosabb az, hogy Magyarország önellátó, sőt exportképes ebből a nagyon értékes termékből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!