hideg finomság

2020.06.25. 17:30

Felkészülten várják megyénkben a fagylaltszezont

Az elmúlt időszak történései és a változékony, csapadékos időjárás sem kedvez a fagylaltszezonnak. A cukrászdák és fagylaltárusító helyek azonban felkészülten várják a jéghideg nassolnivaló szerelmeseit megyénkben.

Szabó Lilla Laura

A szolnoki Édes Titok Cukrászdában dolgozó Balla Viktória mutatja a fagylaltkínálat egy részét

Fotó: Kiss János

– Hiába a változékony időjárás, szerencsére sokan várták a tölcséres finomságok szezonját, szép számmal érkeznek hozzánk vendégek – kezdte Pomázi József, a túrkevei Kópia Cukrászda tulajdonosa. Hozzátette, már időben felkészültek az idei nyárra, kínálatukban újdonságok is akadnak bőven.

– Ilyen a kaktuszfüge, a narancsos csokoládé, de a három évvel ezelőtti, tökmagos-málnás ország tortáját is megálmodtuk fagylaltban, nagy sikere van – árulta el mosolyogva. Karamellizált fügét gesztenyével szintén kínálnak.

– Persze a hagyományos ízeket és a mindenmentes változatokat ugyancsak keresik, ezekből is tartunk. Árban nem történt változás, már tavaly leadtuk a rendeléseket a fagylaltszezonra, hogy minden alapanyagunk meglegyen idénre, ezért nem kellett emelnünk, amit a vendégek sem bánnak – részletezte.

– Ha süt a nap, jönnek, kánikulában viszont kisebb a forgalom – ezt már Murvai Katalin, a tiszaföldvári Murvai Cukrászda és Kávézó vezetője mondta. A klasszikus és gyümölcsös ízek mellé nem készülnek különlegességgel az idei évben.

– Sokszor a vevő adja az ötletet. És mivel folyamatosan keresik, így újdonságként cukor- és tejmentes fagylaltokat készítünk. A vendégek közül rengetegen igénylik a speciális fajtákat – számolt be tapasztalatairól a tulajdonos, aki kiemelte, hogyha teheti, természetes alapanyagokkal és nem különféle pasztákkal ízesíti a nyári hűsítőt.

A szolnoki Édes Titok Cukrászda azonban igazi ínyencségekkel várja a fagylaltozni vágyókat. Balogh Attila tulajdonos hírportálunknak elárulta, jó minőségű, olasz alapanyagokkal dolgoznak, és minden évben próbálnak újdonságokkal előrukkolni.

A szolnoki Édes Titok Cukrászdában dolgozó Balla Viktória mutatja a fagylaltkínálat egy részét
Fotó: Kiss János

– Közkedvelt maradt az erdei joghurt, a csokis keksz, a málnás étcsoki és az eper. Néhány korábban bevezetett íz szintén népszerű, például a sós karamell és az unikornis – sorolta mosolyogva. A mostani kínálatban diófagyi fügével bolondítva, churri churri, vagyis földimogyorós és gránátalmás finomság csábítja a fagyira éhes tekinteteket.

– Próbálunk mindenmentes fagylaltot is készíteni, de nehéz olyan ízt találni, ami finom, de emellett megfelel az érzékenységgel kapcsolatos kívánalmaknak is. Az étcsokoládé aduász ebből a szempontból – fejtette ki. Balogh Attila megjegyezte, egyelőre nem változtattak árat a tavalyi szezonhoz képest. A vendégek a kezdeti óvatosság után egyre bátrabban látogatják a cukrászdát.

A fagylaltok egyébként nagyjából hasonló árban mozognak. A megyében a legtöbb helyen egy gombócért átlagosan 250–260 forintot kell fizetnünk.

Sokba kerülhet a családi fagyizás

A szolnoki Pócsi Zsuzsannáék két gyermeket nevelnek. Fagyizni mindenki szeret, a gyerekek idén már megkóstolták kedvenceiket.

– Én még csak jégkrémeztem ugyan, de a lányok megettek egy-két gombóc fagylaltot. Az eper, a Raffaello, az erdei gyümölcs és a puncs a megunhatatlan favoritok. Egy családi fagyizás egyébként általában kétezer, háromezer forint körül jön ki. Ez persze egyszer-kétszer nem nagy tétel, de ha azt vesszük, hogy két-három naponta is szívesen ennének a hűsítőből, könnyen összejön egy nagyobb kiadás – vélekedett az édesanya.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!