Fórum

2021.09.09. 17:00

Az átalakuló szakképzésről értekeztek a szolnoki workshopon

Szakképzési Workshopot rendezett csütörtökön a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Debreceni Egyetem Szolnoki Campusán.

Kovács Berta

Dr. Varga Zoltán Balázs tart előadást a rendezvényen

Fotó: Nagy Balázs

Épp hetvenöt esztendeje és egy hete annak, hogy Jászladányon elszegődött géplakatos tanulónak, idézte fel köszöntőjében dr. Sziráki András kamarai elnök, kifejtve, mennyire fontos a képzés az eredmények érdekében. A fórum célja a képzés megváltozásával, az új szabályokkal, vizsgáztatással kapcsolatos információk átadása volt.

Dr. Varga Balázs Zoltán előadásában a szakképzés átalakításáról beszélt, kifejtve, hogy a vállalatoknak és a diákoknak miért éri meg bekapcsolódni a duális rendszerű szakképzésbe. Rámutatott, hogy a vállalatoknak anyagilag is megéri a jövő munkavállalóinak kinevelését segíteni, mivel a képzés során a tanulók részt vesznek a termelésben, és jelentős adókedvezményt is tudnak érvényesíteni a cégek. A diákok pedig munkájukért fizetést, juttatásokat kapnak és szabadság is jár nekik.

Tóth Gábor, Innovatív Képzéstámogató Központot (IKK) módszertani igazgatója „Kezünkben a digitális jövő” című előadásában bemutatta, milyen hátteret biztosít a szervezet a vállalkozóknak, a duális képzőknek, iskoláknak és maguknak a tanulóknak is, akik a szakképzés rendszerében szándékoznak részt venni. Az IKK weboldalán elérhetők a digitális információk.

Többen is érdeklődtek a fórum iránt
Fotó: Nagy Balázs

Elek Csaba, a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese a vizsgarendszer változásait, a vizsgaközpontok kialakításának feltételeit ismertette.

A pálya- és iskolaválasztásra ható tényezőkről is hallhattak az érdeklődők dr. Suhajda Csilla Judit előadásában. A Magyar Agár- és Élettudományi Egyetem munkatársa vázolta, a fiatalok pályaválasztásra való felkészítése mennyit változott az utóbbi évtizedekben.

Mint mondta, a munka világa a jövőben teljesen át fog alakulni.

A magyar munkaerőpiac jellemzően hosszú távban gondolkodik, határozatlan idejű szerződéssel, de ezt nagyrészt fel fogják váltani a projekt jellegű megbízatások, a rugalmas munkaidő, atipikus foglalkoztatási formák, erre is fel kell készíteni a jövő fiataljait. A célzott szakmára nevelés is változni fog ehhez igazodva, ma már kompetenciákban kell gondolkodni.

Mestereket is avattak

A rendezvény záróakkordjaként fodrász szakembereket avattak mesterré. Martfűről Bakos Edit, Szolnokról Kovács Margit és Nagy Veronika, Cibakházáról Tóth Zsigri Andrea, Rákóczifalváról Zakar Adrienn vette át mesterlevelét dr. Sziráki András kamarai el elnöktől. A kecskeméti Szalai Szilvia Terézia nem tudott jelen lenni, így ő máskor kapja meg kinevezését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában