KSH

2023.04.03. 11:00

A vállalkozási kedv tavaly is elmaradt az országos átlagtól a Jászkunságban

Ötvenhatezer vállalkozót regisztráltak decemberben Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Magyarországon 2022 végén 1,8 millió vállalkozást tartottak nyilván, 29 százalékuk társas vállalkozásként, 71 százalékuk önálló vállalkozóként működött – derült ki a KSH legfrissebb adataiból. Jász-Nagykun-Szolnok és Zala vármegye kivételével az önálló vállalkozók körét csökkenés jellemezte.

Vármegyénkben december végén – a korábbi időszakokhoz hasonlóan – az 56 ezer vállalkozás nagyobb részét (46 ezret) önálló vállalkozóként, kisebb részét (10 ezret) társas vállalkozásként regisztrálták. Az előbbiek száma érdemben nem változott egy év alatt, az utóbbiaké 2 százalékkal nőtt.

A vállalkozásdemográfiai folyamatokat a kata szabályainak módosítása, illetve az év második felében kedvezőtlenné váló gazdasági kilátások egyaránt befolyásolták. A társas vállalkozások meghatározó részét – 76 százalékát – kitevő korlátolt felelősségű társaságok száma 4,5 százalékkal emelkedett, a 21 százalékot képviselő betéti társaságoké 5,5 százalékkal fogyott. A részvénytársaságok 6,3 százalékkal gyarapodtak előző év decemberéhez képest.

A társas vállalkozások 90 százaléka legfeljebb 9 főt foglalkoztatott, a 249 fő feletti létszámmal működőből 32 volt a vármegyében.

2022-ben a társas vállalkozások 7,7 százaléka fejezte be működését csődeljárás, kényszertörlés, végelszámolás vagy felszámolási eljárás révén.

December végén 2,4 ezer egyéni vállalkozás szüneteltette a tevékenységét, számuk 4 százalékkal csökkent, az összes egyéni vállalkozáson belül pedig 14,2 százalék volt az arányuk.

Vármegyénkben múlt év végén ezer lakosra 157 regisztrált vállalkozás jutott, ami még mindig az országos átlagnál alacsonyabb vállalkozási kedvet jelez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!